Na pokojninska vprašanja ogovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | jun. '17

DATUM IZPOLNITVE POGOJEV ZA STAROSTNO POKOJNINO

Bralka M. K. z Iga navaja, da se je zaposlila 3. julija 1979 in je vseskozi zaposlena. Od leta 2015 je pri njej podana tudi invalidnost III. kategorije zaradi bolezni, zato jo zanima, ali zanjo veljajo ugodnejši pogoji za pridobitev pravice do starostne pokojnine. 18. junija 2021 bo stara 60 let, vendar se ji starost lahko tudi zniža zaradi skrbi za tri otroke.

Zavarovanka pridobi pravico do starostne pokojnine z dopolnitvijo 60 let starosti ob izpolnjenem pogoju 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Do leta 2018 velja za zavarovanke prehodno obdobje s postopnim zviševanjem starosti in pokojninske dobe brez dokupa po 4 mesece na leto, npr. letos zavarovanka pridobi pravico do starostne pokojnine pri starosti 59 let in 4 mesece ob izpolnjenem pogoju pokojninske dobe brez dokupa 39 let in 8 mesecev. Zakon omogoča določena znižanja starostne meje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, ki pridejo v poštev, ko ima zavarovanka izpolnjen pogoj pokojninske dobe brez dokupa pred izpolnitvijo pogoja starosti, saj morata biti za pridobitev pravice do starostne pokojnine sočasno izpolnjena oba pogoja.

Ker bo bralka pogoj 40 let pokojninske dobe brez dokupa ob neprekinjenem obveznem zavarovanju izpolnila 3. julija 2019, se za pridobitev pravice do starostne pokojnine že upošteva starost 60 let, torej starost, ki je določena po končanem prehodnem obdobju. Zahtevana starost 60 let bi se ji zaradi skrbi za tri otroke lahko znižala za 26 mesecev, če bi 18. aprila 2019, ko bi bila stara 57 let in 10 mesecev, že imela izpolnjen pogoj 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Bralka bo tako pravico do starostne pokojnine lahko uveljavila šele 3. julija 2019, ko bo izpolnila še pogoj 40 let pokojninske dobe brez dokupa.

Zakon pa ne predvideva nobenega ugodnejšega izpolnjevanja pogojev za starostno pokojnino za zavarovance, pri katerih je podana invalidnost II. ali III. kategorije invalidnosti. Pod določenimi pogoji imajo le invalidi, pri katerih je bila podana prej omenjena invalidnost pred 1. januarjem 2013, zagotovljeno varstvo pričakovanih pravic še po prejšnjem zakonu, veljavnem do 31. decembra 2012.

 

IZPLAČILO 20 ODSTOTKOV POKOJNINE

Bralec A. K. iz Maribora ne razume, zakaj nima izplačila 20 odstotkov starostne pokojnine. Pogoje za starostno pokojnino je izpolnil januarja letos, saj je dopolnil 40 let pokojninske dobe skupaj z dodano dobo poklicnega zavarovanja, star pa je tudi že bil 58 let in 8 mesecev. Zdi se mu krivično, da bi starostno pokojnino lahko uveljavil, ne more pa uživati 20 odstotkov pokojnine, čeprav je po izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino še naprej zaposlen s polnim delovnim časom.

Z uveljavitvijo novele zakona od 1. januarja 2016 naprej se zavarovancu, ki je obvezno vključen v obvezno zavarovanje s polnim delovnim oziroma zavarovalnim časom in izpolnjuje pogoje za pridobitev pravice do starostne ali predčasne pokojnine po veljavnem zakonu ali pogoje, določene v prehodnih določbah zakona za uveljavitev pravice do starostne pokojnine še po prejšnjem zakonu, če se za to odloči, od prvega dne po vložitvi zahteve mesečno izplačuje 20 odstotkov starostne ali predčasne pokojnine, do katere bi bil upravičen na dan njene uveljavitve.

Zakon bralcu omogoča uveljavitev starostne pokojnine iz obveznega zavarovanja po veljavnem zakonu na način, da se k dejanski zavarovalni dobi iz obveznega zavarovanja prizna kot dodana doba poklicnega zavarovanja, in sicer ena četrtina obdobja vključenosti v obvezno dodatno zavarovanje po prejšnjem zakonu ali v poklicno zavarovanje po veljavnem zakonu, pod pogojem, da so bili tudi plačani prispevki. Bralec ima tako skupaj z zavarovalno dobo ter dodano dobo 40 let pokojninske dobe ob izpolnjenem pogoju starosti, v letu 2017 le-ta znaša 59 let in 8 mesecev, in bi lahko uveljavil starostno pokojnino iz obveznega zavarovanja. Izrecna določba novele zakona pa določa, da zavarovanec, ki izpolnjuje pogoje za predčasno ali starostno pokojnino z dodano dobo poklicnega zavarovanja, ni upravičen do izplačila 20 odstotkov pokojnine, vse dokler ne izpolni zahtevanega pogoja pokojninske dobe za pridobitev pravice do starostne oziroma predčasne pokojnine brez dodane dobe poklicnega zavarovanja. Zaradi tega bo bralec upravičen do izplačila 20 odstotkov starostne pokojnine šele, ko bo izpolnil pogoj za starostno pokojnino po veljavnem zakonu, torej z dopolnitvijo 40 let pokojninske dobe brez dokupa, ob izpolnjenem dodatnem pogoju obvezne vključitve v obvezno zavarovanje s polnim delovnim časom.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v četrtek, 8. junija, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media