NOVICE OD VSEPOVSOD

julij '22

Previdno pri dvigih gotovine v tujini

Pri dvigu gotovine na bankomatu v tujini vas lahko doletijo višji stroški, saj lastniki bankomatov zaračunavajo nadomestila v višini deset evrov ali več. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije zato svetujejo, da si vzamete čas, preudarno izberete bankomat in zbrano preberete vse, kar piše na zaslonu med postopkom dvigovanja. 

Denar dvigujte z debetno kartico, ne s kartico z odloženim plačilom (kreditno kartico). Pred odhodom v tujino preverite višino nadomestil svoje banke za dvige gotovine v tujini za različne tipe kartic. Izognite se bankomatom, ki zaračunavajo dodatno provizijo, kot so bankomati Euronet. V državah zunaj evroobmočja na bankomatu vedno izberite lokalno valuto brez konverzije oziroma s konverzijo po tečaju svoje banke – to velja tako za dvig na bankomatu kot pri plačilu na POS-terminalu, ko plačujete s kartico. Pri sebi imejte vedno nekaj gotovine – za prve nakupe, taksi in podobno.

Prihaja 21. festival za tretje življenjsko obdobje

Od 27. do 29. septembra se bo v Cankarjevem domu v Ljubljani spet odvijal Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), največji dogodek za starejše v Evropi. Rdeča nit letošnjega strokovnega programa bo digitalizacija za vse generacije. Tako bodo na festivalu potekali hitri tečaji in izobraževanja za večjo digitalno pismenost, na podlagi katerih so starejši od 55 let upravičeni do digitalnega bona. Zvrstilo se bo tudi šest okroglih miz na temo akcijskega načrta o staranju, institucionalnega varstva in deinstitucionalizacije, gerontologije in geriatrije, pokojnin …

Potekale bodo številne delavnice na temo zdravja ter kakovosti življenja v tretjem življenjskem obdobju. Slovensko društvo Hospic bo izvedlo okroglo mizo na temo življenja in smrti, organizatorji pa pripravljajo tudi vsebine za otroke, s katerimi želijo krepiti medgeneracijsko povezovanje. V kulturnem programu bo veliko glasbenih, pevskih in plesnih nastopov društev upokojencev, kulturnih društev, folklornih skupin in športnih društev. Na dogodku bodo sodelovale še razne vladne organizacije, ministrstva in druge javne ustanove. Kot soorganizatorica pa se bo predstavila tudi Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU s svojimi dnevnimi centri aktivnosti.

Prav tako se bodo predstavili ponudniki izdelkov in storitev s področja zdravja, zdrave prehrane, prehrambnih dopolnil, turizma in prostega časa, športnih aktivnosti, izobraževanja starejših in socialnega varstva. Sočasno bo potekal še mednarodni sejem zbirateljstva Collecta, ki vsako leto privabi trgovce in zbiralce kovancev, bankovcev, znamk in razglednic, starih knjig in tiskov, figuric in drugih drobnih zbirateljskih predmetov. O programu podrobneje preberite na www.f3zo.si.

Podaljšana veljavnost brezplačnih vozovnic

Upokojencem oziroma starejšim od 65 let, invalidom in vojnim veteranom, ki so upravičeni do brezplačnega medkrajevnega javnega prevoza, bodo julija potekle subvencionirane vozovnice. Vendar jim ni treba skrbeti, saj bodo samodejno podaljšane še za eno leto. Upravičencem bodo na kartice naložili novo vozovnico. Enako velja tudi za vozovnice za ljubljanski in mariborski mestni potniški promet.

V Škofji Loki informacijska točka za starejše

Univerza za tretje življenjsko obdobje Škofja Loka je v sodelovanju z domačim društvom upokojencev in občino vzpostavila informacijsko točko za pomoč starejšim občanom. Infotočka Halo 65+ je pravzaprav brezplačna telefonska številka 080 22 61, na kateri lahko prebivalci od ponedeljka do petka od 8. do 12. ure dobijo različne informacije o zdravstvenih, socialnih, izobraževalnih in drugih storitvah ter programih, med drugim o možnosti prevozov s Prostoferjem in električnima minibusoma Agata ter Jurij. Pripravili so tudi zloženko, v kateri so nekatere ključne telefonske številke. Tako želijo starejšim, invalidom ali drugim, ki se ne znajdejo na internetu, zagotoviti boljšo obveščenost in dostopnost do različnih institucij in storitev.

Deseti brat vabi v Poletno gledališče Studenec

Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan bo v Poletnem gledališču Studenec letošnje poletje uprizarjalo domačo gledališko igro Deseti brat. Osnova za dramatizacijo Davorina Petančiča je bil seveda znameniti roman Josipa Jurčiča. Režiser Alojz Stražar pa je priredil odlično predstavo za izvedbo na prostem. V igri, polni zabavnih prigod in pevskih vložkov, nastopa več kot 50 igralcev, pevcev, plesalcev in statistov.

Premiera Desetega brata bo v soboto, 23. julija, ob 21. uri, ponovitve pa bodo ob koncu tedna vse tja do 14. avgusta. Vstopnice lahko rezervirate na telefonski številki 051 61 61 51 ali 051 61 41 41 in na spletni strani www.studenec.net. Vabljeni!

S kolesom skozi 212 občin – za obolele z ALS

Letos mineva 20 let, odkar je v Sloveniji vzpostavljena celostnejša obravnava bolnikov z amiotrofično lateralno sklerozo (ALS), ki je ena najtežjih nevroloških bolezni ter veliko breme za bolnika in njegove svojce. Po ocenah naj bi bilo pri nas med 150 in 160 bolnikov. Odbor za ALS, ki deluje v okviru Društva distrofikov Slovenije, spodbuja obolele k aktivnemu obvladovanju bolezni in druženju ter ozavešča širšo javnost o obolenju in težavah, s katerimi se srečujejo oboleli in svojci. Zato so se odzvali povabilu Matjaža Hribljana iz Ivanjega sela pri Uncu in člana Kolesarskega kluba Jan Sport Vrhnika k sodelovanju v dobrodelnem kolesarjenju. Mladi cestni kolesar namerava v 13 dneh prekolesariti vseh 212 slovenskih občin, začel bo 19. julija v Cerknici in zaključil 31. julija v Postojni. Trasa je dolga 2576 kilometrov in ima kar 30.000 metrov višinske razlike. S kolesarjenjem bo ozaveščal o ALS in zbiral sredstva, ki bodo namenjena sofinanciranju fizične pomoči na domu, nakupu električne postelje in stropnega dvigala. V dobrodelni akciji lahko sodelujete s poslanim SMS-sporočilom s ključno besedo ALS5 na 1919 in tako prispevate pet evrov. Več o akciji na društveni spletni strani in FB-strani 212 občin. Trasa kolesarske ture je dostopna na https://bit.ly/212_obcin_trasa, prenos celotne ture v živo bo na Twitchu https://www.twitch.tv/matjazh2.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media