DRUŽENJE

Druženje | januar '23

KRIŽEVCI PRI LJUTOMERU

Pred 70 leti je bilo v občini Križevci pri Ljutomeru ustanovljeno društvo upokojencev, ki ga zadnja leta vodi Milica Hamler. Članice in člani prihajajo iz vseh vasi občine Križevci, nekateri tudi iz občin Ljutomer in Veržej. Tudi mlajši se zadnje čase radi včlanjujejo. V društvu dajejo velik poudarek medgeneracijskemu sodelovanju, pripravljajo srečanja, piknike, pohode, izlete in obiskujejo člane, stare 80, 90 let in več. Uspešni so pri projektu Starejši za starejše ter na športnem in kulturnem področju. Ob jubileju si društvena priznanja prejeli Jožica Poredoš, Ana Klemenčič, Janko Osterc, Marija Brunčič ter Alojz Vičar. Priznanja pokrajinske zveze pa Dragotin Rakuša, Dragica Škarjot, Vida Jagarinec, Danica Kapun, Marija Ledinšček in Milica Hamler. Podpredsednica Zdusa Vera Pečnik je društvu podelila veliko zlato plaketo, priznanje je dobila tudi Lojzka Filipič. (Besedilo in fotografije: Jože Žerdin)

SEMEDELA

Društvo upokojencev Semedela, naselja ob vznožju Markovega hriba v Kopru, obstaja 40 let. V svojih vrstah je okoli leta 1990 združevalo kar nad 1000 članic in članov, kasneje vedno manj. Da iztrgajo pozabi, kaj vse so počeli v 40 letih delovanja, so ustvarili zbornik z bogato vsebino v prozi in verzih ter številnimi fotografijami. Ob jubileju so pripravili tudi slavnostno prireditev, v kulturnem programu so sodelovali prvošolčki OŠ Dušana Bordona Semedela, pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Maestral Koper s pevovodjo Danielom Puklavcem in Toni Karjola oziroma Andrej Jelačin, sicer tudi član društva. Predsednica Zveze društev upokojencev MO Koper Cvetka Jagodič je v imenu zveze društev južne Primorske izročila predsednici Idi Kogej malo plaketo Zdusa. (Besedilo in fotografija: Ida Kogej)

DORNAVA

Ljudska pesem že stoletja spremlja človeka ob različnih dogodkih. Da ne bi pozabili ljudske dediščine, je komisija za kulturo pri PZDU Spodnje Podravje sredi novembra v Dornavi pripravila prireditev z naslovom Včasih je luštno b'lo, naj bo še nocoj tako. Sodelovalo je deset skupin pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki so številnim obiskovalcem polepšali večer. S tem dogodkom so zaznamovali tudi dva pomembna jubileja: 40. obletnico Društva upokojencev Dornava in 20 let delovanja PZDU Spodnje Podravje. (Besedilo: Danica Kurež)

MURSKA SOBOTA

Pomurska pokrajinska zveza društev upokojencev Murska Sobota je v soboški knjižnici pripravila razstavo ročnih del članov društev upokojencev Beltinci, Lendava, Turnišče, Šalamenci, Veržej, Moravske Toplice, Črenšovci, Cankova, Puconci, Odranci in Ljutomer. Na ogled so postavili kvačkane, pletene in klekljane izdelke, izdelke iz slame in šibja, voščilnice ter rože iz krep papirja. Likovna dela pa so prispevali člani likovne sekcije Likos, ki deluje pri Kulturno-umetniškem društvu Štefan Kovač Murska Sobota. (Besedilo in fotografije: Jože Žerdin)

MIRNA PEČ

Moški pevski zbor Rožmarin, ki deluje v okviru Društva upokojencev Mirna Peč, je v začetku decembra praznoval 20 let delovanja. Ob ustanovitvi je zbor štel štirinajst pevcev, od teh jih sedem še vedno poje. V dveh desetletjih se je zboru pridružilo enajst novih pevcev. Po smrti prvega zborovodje Darka Žagarja jim je na pomoč priskočil župnik Janez Rihtaršič. Pod sedanjim zborovodjem Gorazdom Krmcem, ki je tudi organist, se je začelo novo obdobje zbora, saj se lotevajo tudi zahtevnejših pesmi. Nastopajo na vseh prireditvah v domači občini, skoraj vsako leto pripravijo samostojni koncert, pripravili so ga tudi ob jubileju, sodelujejo z Društvom harmonikarjev Mirna Peč in ljudskimi pevkami Čebelice, dvakrat so zastopali Dolenjsko na reviji upokojenskih pevskih zborov Slovenije, nastopali so tudi po državah bivše Jugoslavije. Izdali so dve zgoščenki s posnetki svojih pesmi, ob petnajstletnici delovanja pa tudi manjši zbornik z opisom svojih dejavnosti. Svoje nastope skušajo popestriti s krajšimi skeči. (Besedilo in fotografija: Majda Zagorc)

VELENJE

V prostorih Društva upokojencev Velenje je konec novembra potekal lep kulturni večer. Pripravili so ga člani Kulturno-umetniškega društva Stopinje Mozirje oziroma njegova literarna sekcija Bele stopinje: Ivana Žvipelj Žive, Stojan Knez in Božena Tanšek iz Velenja, Janko Rošer iz Ivančne Gorice, Valentin Deželak iz Laškega, glasbenik in ustvarjalec mladinske literature Damjan Žvipelj z Ljubnega ob Savinji, z glasbenimi nastopi pa Tajda, Lara in Luka, mladi člani družine Žvipelj. Večer pa sta glasbeno zabelila še brata Amadej in Adam Kolenc iz Šmartna ob Dreti. (Besedilo in fotografije: Jože Miklavc)

ZREČE

V Zrečah so se sredi decembra zbrali »sončni ljudje« z izjemnim občutkom do sočloveka. Tako je prostovoljce programa Starejši za starejše pokrajine Celje vzhod opisala moderatorka dogodka Marija Sodin. Številni gostje so prostovoljcem namenili veliko lepih besed. Rožca Šonc, vodja programa Starejši za starejše pri Zdusu, je povedala, da se je od leta 2004, ko je zaživel program, vanj vključilo 286 društev upokojencev s 3554 prostovoljci, opravili so milijon 400 tisoč obiskov ter organizirali 600 tisoč pomoči za 109 tisoč uporabnikov. V pokrajini Celje vzhod je v program vključenih 19 društev upokojencev z 254 prostovoljci, pa je dejala regijska koordinatorica Damjana Lovrenčič. »Močno si želimo, da bi se nam pridružila še preostala društva, saj povsod starejši, ki živijo doma, potrebujejo pomoč,« je dodala. Zahvalila se je vsem prostovoljcem in koordinatorjem programa, še posebej koordinatoricama Sonji Korošec iz Dramelj in Tatjani Kotnik iz Zreč, ki sta v programu sodelovali vse od začetka, letos pa sta delo končali. Na fotografiji: Damjana Lovrenčič, dolgoletna regijska koordinatorica Ivanka Tofant, Sonja Korošec in Tatjana Kotnik. (Besedilo in fotografija: Milena Brečko Poklič)

OTOČEC

Člani Društva upokojencev Otočec vsako leto pred prazniki obiščejo krajane, stare nad 80 let. Pripravili so 38 paketov s praktično vsebino, poverjeniki pa so starejše in bolne obiskali še pred Miklavžem, jim zaželeli lepe in zdrave praznike in jim izročili darilo. (Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

LENDAVA

V okviru Društva upokojencev Lendava zelo uspešno deluje rokodelska sekcija, v kateri članice na delavnicah ustvarjajo ročna dela, od šivanja, vezenja do kvačkanja. Izpod njihovih rok nastajajo čudoviti unikatni ročni izdelki, ki so prava paša za oči. Rokodelska sekcija, ki jo vodi Dragica Marič, deluje že 20 let in članice so se v tem času predstavile na različnih razstavah v Lendavi in tujini. V adventnem času je društvo najprej pripravilo koncert pevskega zbora Nimam časa pod vodstvom zborovodje Mateja Pucka. Nato pa še razstavo ročnih del v prostorih bivše samopostrežne trgovine. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Zakonca Frančiška in Alojz Štiblar iz Bakovcev pri Murski Soboti sta praznovala zlato poroko. Alojz je bil zaposlen v podjetju Pomgrad, vrsto let je bil aktiven igralec Nogometnega kluba Bakovci. Zdaj vzgaja kivi in domačo vinsko trto. Žena Frančiška je bila zaposlena v podjetju. Zakonca Štiblar imata tri otroke, v veliko veselje pa so jima štirje vnuki. Sta člana Društva upokojencev Bakovci in se rada udeležujeta upokojenskih druženj.

Marija Sajovic iz Žalca je konec novembra praznovala 92. rojstni dan. Zelo se je razveselila obiska obeh vnukinj z družinama, ki so jo prišli obiskat iz tujine. Čestitke in obiski so se vrstili še ves teden. Posebej vesela je bila obiska Andreje Steiner, voditeljice skupine za kakovostno starost Zimzelen. Gospa Marija je bila članica skupine vse od njene ustanovitve dobrih 20 let. Zadnja leta v skupino ne zahaja, jo pa zato voditeljica večkrat obišče. 

Petnajstega decembra 2022 je v krogu svoje družine 90. rojstni dan praznovala članica Društva upokojencev Gabrje Marija Brulc. Zaradi zdravstvenih težav je sicer obležala, so pa njene misli še vedno vesele in iskrive. Razveseli se vsakega obiska in družbe. Marija je imela štiri otroke, sin je žal že pokojni, so pa ob njej še vedno tri hčere, ima pa še deset vnukov in 11 pravnukov.

Srečanje nekdanjih učencev petrovške šole

Srečanje nekdanjih sošolcev 8. a in 8. b razreda, ki so šolanje v petrovški osnovni šoli končali pred 50 leti, tj. v šolskem letu 1971/72, je bilo zelo prisrčno. Obenem pa so se z minuto molka poklonili spominu na devet sošolk in sošolcev, ki jih ni več. Prvič so v šolske klopi sedli leta 1964, ko je šola imela samo pet oddelkov, tako so morali 6. razred obiskovati v Osnovni šoli Žalec. Ker pa so prav v tem času gradili prvi prizidek k OŠ Petrovče, so se v 7. in 8. razred ponovno vrnili v Petrovče. Tam so se jim pridružili učenci podružnic Liboje in Galicija/Velika Pirešica. (Besedilo in fotografija: D. N.)

Obujali so spomine na vajeniško šolo

Nekdanji sošolci, ki so leta 1972 v Murski Soboti končali vajeniško šolo (ŠIC Murska Sobota), smer strojni ključavničar, so se po 50 letih spet srečali. Ko so leta 1972 končali šolanje, je bilo v razredu 30 fantov iz Prekmurja, Prlekije in Medžimurja. Na srečanju in druženju so obujali spomine na šolske dni, manjkali nista niti harmonika niti domača pesem. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media