Potegniti moramo črto

maj '23

»Civilizacija je na velikem razpotju, prvič so ogroženi življenjski pogoji človeka in vseh drugih vrst na planetu. To stanje zahteva radikalne in strukturno pomembne spremembe na mnogih področjih,« je ob predstavitvi knjige Ekosistemska družbena ureditev povedal dr. Dušan Plut. V obsežni znanstveni monografiji, ki je izšla v dveh zvezkih na skoraj 1800 straneh pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete v Ljubljani, je predstavil svojo vizijo prihodnosti.

Obsežno in pomembno znanstveno delo je nastajalo več kot deset let, zamisel o novi družbeni ureditvi pa je dejansko dozorevala pet desetletij. Dr. Dušan Plut je kot geograf, zgodovinar, ekolog, zaslužni profesor ljubljanske univerze, krajše obdobje je bil dejaven tudi v politiki, ves čas neutrudno iskal odgovore na kompleksna vprašanja s področij trajnostnega razvoja, okoljevarstva in družbene ureditve. Knjiga ni le izjemno aktualna, nekatera njena svarila se na žalost že uresničujejo. Spomnimo se samo na največji požar v zgodovini Slovenije, ki je lani divjal na Krasu zaradi dolgotrajne suše in vročinskega vala, na vojno v Ukrajini in spopadanje Evrope z visoko inflacijo in pomanjkanjem energije.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media