150 let humanosti na Slovenskem

10. maj 2016

Spust golobov miru

Letošnji teden Rdečega križa, ki je že tradicionalno od 8. do 15. maja, poteka pod sloganom »150 let humanosti na Slovenskem – povsod in za vsakogar.« V tem času se bo po celi Sloveniji po območnih združenjih Rdečega križa zvrstilo več dogodkov. Začeli so se v nedeljo, 8. maja, z okroglo mizo v Gradcu v Beli krajini, v prostorih Muzeja Rdečega križa. Pogovor o bogati zgodovinski dediščini Rdečega križa pri nas, ki ves čas temelji na sedmih načelih: na humanosti, nepristranskosti, nevtralnosti, enotnosti, prostovoljnosti in univerzalnosti, je potekal v prostorih, kjer je bil med drugo svetovno vojno 18. junija 1944 ustanovni zbor RKS.

Zgodovina Rdečega križa na slovenskih tleh se je začela leta 1866 v Avstro-Ogrski z ustanovitvijo Ženskega društva za pomoč ranjenim in bolnim vojakom, vdovam in otrokom. Ker je bilo to žensko društvo, so moški 1879 ustanovili Domoljubno pomočno društvo deželno, njihove glavne aktivnosti pa so bile: priprava na morebitno vojno in dejavnost v mirnem času, brezplačne kuhinje, bolnišnice, zbiranje oblačil in obutve, usposabljanje prebivalstva za prvo pomoč v vojni. Vse te aktivnosti so izhajale iz temeljne ideje o nastanku Rdečega križa, ki se je porodila ustanovitelju Henryu Dunantu, ko je šel skozi Solferino in doživel bitko in več kot 40.000 mrtvih in ranjenih vojakov, ki jim je skušal lajšati trpljenje. Leta 1863 je ustanovil gibanje Rdečega križa.

Medalja Francu Šurli iz Straže, ki jo je prejel od avstrijskega Rdečega križa.

Rdeči križ Slovenije je preživel v različnih sistemih in ureditvah. Deloval je na primer ob potresu v Ljubljani leta 1895. Do 1. svetovne vojne so predvsem zbirali obleke, usposabljali ljudi za prvo pomoč in opremljali vojake s sanitetnim materialom, po 1. svetovni vojni so ustanovili Slovenski Rdeči križ, ki je z začetkom 2. svetovne vojne prenehal delovati, novo društvo pa so ustanovili 18. junija 1944 v Gradcu na osvobojenem ozemlju v Beli krajini. Po vojni je organiziral dejavnosti, ki so tradicionalne še danes, poleg teh pa tudi brigade RK, ena takih je delovala od leta 1974 do 1978 v Suhi krajini. Po osamosvojitvi se je Rdeči križ Slovenije organiziral v samostojno organizacijo in bil leta 1993 sprejet v mednarodni odbor Rdečega križa.

Mladi reševalci iz OŠ Vavta vas.

Včeraj smo obiskali dan odprtih vrat humanitarnega centra Rdečega križa v Novem mestu, kjer so s prireditvijo in priložnostno razstavo obeležili 150-letnico njihove organizacije na Slovenskem. Predstavili so se mladi krožkarji Rdečega križa z dolenjskih osnovnih šol, na razstavi pa je največ pozornosti požela medalja Francu Šurli iz Straže, ki jo je prejel od avstrijskega Rdečega križa za humanitarno delo v 1. svetovni vojni. Uvod k prireditvi pa je popestril spust golobov miru, ki jih je pripeljal predsednik Kluba ljubiteljev športnih golobov pismonoš Jože Pečnik iz Novega mesta.

 Območno združenje Rdečega križa Novo mesto je v tem tednu pripravilo več akcij in dogodkov, med drugim bo v nekaterih trgovinah potekalo zbiranje prehranskih in higienskih artiklov pod imenom Košarica RK, danes so v Gabrju, pred gostilno Hudoklin, predali svojemu namenu zunanji avtomatski defibrilator, jutri med 9. in 14. uro pa bodo na Novem trgu v Novem mestu delali meritve holesterola, sladkorja v krvi in krvnega tlaka.

Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media