Ob stoti obletnici smrti Franca Jožefa

22. julij 2016

 Novembra bo poteklo sto let od smrti habsburškega cesarja Franca Jožefa in na Dunaju že obeležujejo to obletnico z različnimi razstavami, ki pričajo o njegovem življenju in vladanju.

Cesar Franc, 85 let Olje na platno, Heinrich Waßmuth, 1915

 Avstrijski cesar in ogrski kralj Franc Jožef I. je  umrl 21. novembra 1916 v starosti 86 let na Dunaju. Med njegovo 68-letno vladavino so se zgodili številni zgodovinsko pomembni dogodki, kot so vrnitev k absolutizmu, sprava z Madžarsko, izbruh 1. svetovne vojne in razpad Avstro-Ogrske, kar je seveda pomembno vplivalo tudi na Slovence.

 V  dvorcu Schönbrunn, kjer se je cesar rodil in tudi umrl, v Muzeju pohištva na Dunaju in na gradu Niederweiden v Spodnji Avstriji so do 27. novembra 2016 na ogled razstave s skupnim naslovom Franc Jožef 1830–1916. Predstavljeno je tako njegovo zasebno življenje z ženo cesarico Elizabeto (Sissi), njegovimi ljubicami, vnuki in pravnuki, lovska strast in pogreb, kot tudi njegova zgodovinska vloga v svetu. Na ogled so različni dokumenti in predmeti iz cesarjevega življenja.

Do svoje smrti je Franc Jožef veljal za najpogosteje upodobljeno osebnost 19. stoletja. V Avstrijski nacionalni knjižnici je shranjenih več kot 10.000 fotografij, grafik in dokumentov iz njegovega življenja, le del najbolj zanimivih je na ogled na posebni razstavi z naslovom Večni cesar. Franc Jožef 1830–1916.

 Do 11. decembra pa je v galeriji dvorca Belvedere na ogled posebna razstava Franc Jožef. Cesar in Belvedere. Razstavljene so umetnine iz različnih umetnostnih smeri, od historizma, dunajske secesije do modernizma 20. stoletja.

 In če boste že na Dunaju, obiščite še mestni muzej Wien Museum (Karlsplatz 8). Vse do 30. oktobra je tam odprta zanimiva razstava pokrival - klobukov, kap, rut ... . Spoznali boste vse mogoče načine pokrivanja glave in spremembe, ki so jih pokrivala doživljala skozi zgodovino - od statusnega simbola, stigme pa do odraza modnih smernic.

Foto: © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. / Fotograf: Edgar Knaack


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media