Prvi petankarski turnir v Novem mestu

19. september 2016

Petanka je moštvena igra, podobna balinanju, ki jo lahko igrajo vse generacije, od mladih do starih, celo invalidi in to na skoraj vseh terenih, od makadama, trave do peščene plaže. Čeprav je igra stara že več kot sto let, izvira pa iz Francije, je pri nas še marsikje ne poznajo. Prvi petankarski turnir v Novem mestu je pri piceriji Cubus minulo soboto organiziralo Društvo upokojencev Mali Slatnik v sodelovanju z Zvezo društev petank Slovenije.

V mešanih trojkah se je pomerilo 18 ekip iz cele Slovenije, od tega je bilo največ, kar 13, dolenjskih ekip, ki so tekmovale prvič. Predsednik DU Mali Slatnik Franci Dragan, ki je bil pobudnik turnirja, je poudaril, da so petanke še posebej primerna igra za upokojence, saj ne zahteva fizične pripravljenosti, igrajo pa jo lahko vsi, ki lahko držijo v roki 700 gramov težko kroglo in jo vržejo do tri metre daleč.

Udeleženci in predstavniki petankarske zveze so organizacijo v Novem mestu zelo pohvalili. Zaradi navdušenja domačinov nad novo igro je za pričakovati, da bodo petanke že v kratkem postale nova športna disciplina, v kateri se bodo poleg ostalih športov pomerila upokojenska športna društva Dolenjske in Bele krajine.

Na turnirju so se na prva tri mesta uvrstili: Superteam (Neža Podgoršek, Klemen Podgoršek, Erika Sebanc), Zarja (Dušan Gorše, Davor Japič, Klemen Poljanšek) in Medvedki (Laura Bračič, Larisa Bračič, Tomaž Kisovec). Med začetniškimi ekipami pa so zlato medaljo prejeli Miha Vidrih iz ekipe Mali Slatnik 1,  srebrno Marjan Šeničar - Mali Slatnik 4 in bronasto Jože Sašek - Mali Slatnik 3.

Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oglejte si tudi

Razigrano, pisano in veselo
29. september 2023

Starejši niso breme družbe
28. september 2023

Nova predsednica Zdusa je postala Zdenka Jan
19. junij 2023 Po dveh mandatih vodenja...

Ko se prijatelji spet srečajo …
2. junij 2023 Spomini z jesenskega srečanja...

Pokazali so bogastvo ustvarjanja po društvih
26. maj 2023 Včeraj so se na Gospodarskem...

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media