Pravi čas za zaščito pred klopi

24. september 2016

V treh enotah Zdravstvenega doma Ljubljana bo od 27. do 29. septembra ter od 25. do 27. oktobra potekalo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME). Tudi cena bo ugodnejša, 20 evrov za odmerek, veljala pa bo tako za odrasle kot za otroke. Cepljenje bo potekalo od 8. do 18. ure v zdravstvenih domovih Bežigrad (Kržičeva ulica 10), Moste-Polje (Prvomajska ulica 5) in Šiška (Derčeva ulica 5). Naročanje ni potrebno, kdor ima cepilno knjižico, pa naj jo prinese s seboj. Dobrodošli so tudi prebivalci drugih krajev po Sloveniji, ne le občanke in občani Ljubljane.

 Akcijo pripravljajo z namenom povečanja zaščite prebivalcev, saj Slovenija sodi med države z visoko obolevnostjo za to nevarno boleznijo, za katero ne poznamo zdravila, lahko le lajšamo simptome. Žal pa se pri nas cepi zelo malo ljudi.  Klopni meningoencefalitis je zelo resna okužba centralnega živčnega sistema. Okužba se pokaže od sedem do 14 dni po ugrizu klopa, pojavi se slabo počutje z visoko vročino, bolečinami v mišicah in kosteh. Običajno sledi nekaj dni boljšega počutja, po tem pa nastopi  druga faza bolezni, ki se lahko močno stopnjuje in vključuje ohromelost, motnje zavesti in hude bolečine.

 Stroka predvsem poudarja, da lahko klopa dobimo povsod, kjer rastejo trave, pleveli in grmičevje, torej ne le v gozdu, pač pa tudi na domačem vrtu ali na otroškem igrišču, v parku. Zato še posebej h cepljenju vabijo vse, ki se veliko gibajo v naravi: gobarje, tabornike, zeliščarje, čebelarje, tekače, kolesarje, pohodnike, planince, igralce golfa in vrtičkarje. Za zagotovitev celovite zaščite je potrebno prejeti tri odmerke, jesenski čas pa je najprimernejši za prejetje prvega odmerka. Sicer pa zadostno zaščito dosežemo že po prvih dveh odmerkih.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media