Lahkonočnice – zvočne pravljice

2. december 2016

Pripovedovalka Ana Golob, Bojanka Genorio, direktorica DSO Fužine in pravljičar Žiga X. Gombač.

Skoraj ga ni med nami, ki ne bi imel rad pravljic, starost pri tem ne igra nobene vloge. Popeljejo te v nek drug svet, razburkajo domišljijo, te česa naučijo. Pravljice tudi združujejo generacije, saj otroci še posebej uživajo, ko jim jih beremo odrasli. Žal tega ne počnemo tako pogosto, kot bi si malčki želeli, starši so velikokrat preveč zaposleni, babice in dedki pa ne živijo blizu ali jih ni več …  

 Pri podjetju Si.mobil so zato pripravili nekoliko drugačen medgeneracijski projekt Lahkonočnice, pri čemer so v zvočnih pravljicah združili tradicijo in sodobno tehnologijo. To pomeni, da pravljice berejo starejši, natančneje stanovalci Doma starejših občanov Fužine, otroci (in starši) pa lahko digitalni zvočni zapis poslušajo preko računalnika, tablice ali telefona. Kot je povedala Nina Šiler so pripravili 40 pravljic, vse so simpatične, iskrive, tudi duhovite. Ker jih berejo »dedki in babice« so še toliko bolj posebne. Deset pravljic že lahko poslušate na spletni strani www.lahkonocnice.si, do konca decembra bodo vsak dan po 18. uri dodali še eno novo. Projekt so v Si.mobilu še nadgradili, v domu so uredili bralni kotiček, v decembru pa bodo pripravili delavnice, na katerih bodo stanovalce seznanjali z uporabo računalnika. 

Pravljice, ki so nastale prav za to priložnost, so napisali sodobni slovenski pravljičarji: Ana Duša, Boštjan Gorenc - Pižama, Cvetka Sokolov, Damjana Kenda Hussu, Jana Bauer,Tinka Bačič, Tomo Kočar in Žiga X. Gombač. Pravljično podobo pa so jim na spletni strani nadeli mladi ilustratorji: Anja Držanič, Milanka Fabjančič in Miha Hančič.

Kot je na predstavitvi projekta povedal Žiga X. Gombač, je bil zelo vesel tega sodelovanja, tudi zaradi starejših pripovedovalcev. Starejši imajo bolj zrel in žlahten glas in njihova interpretacija naredi zgodbo še bolj privlačno in resnično, je zatrdil.

Druženje generacij ob barvanju in petju.

Ana Golob, predstavnica stanovalcev, ki sodelujejo pri projektu je povedala, da so imeli veliko vaj (in precejšnjo tremo), a obenem so vsi uživali ob branju, ker, kot je povedala druga stanovalka, »smo naredili nekaj koristnega za otroke, ki jih imamo radi.« Pravljice je bralo deset stanovalk in stanovalcev fužinskega doma, poleg Ane Golob še: Anica Čandek, Ivica Prosen, Izidor Babnik, Mara Gostinčar, Mari Klešnik, Marjan Pirc, Mija Krsmanovič, Mimi Žerjav in Pavla Traven.

Na predstavitvi projekta Lahkonočnice so sodelovali tudi prvošolci OŠ Nove Fužine, ki so se po poslušanju pravljice še družili s stanovalci, skupaj so barvali in tudi zapeli. 

Besedilo in fotografiji: Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media