V Hiši morja vzrejajo morske konjičke

13. marec 2017

Stekleni predor v Hiši morja

Foto: Daniel Zupanc

 V središču Dunaja se v bivšem protiletalskem stolpu iz 2. svetovne vojne nahaja Hiša morja. Ponaša se z največjim morskim akvarijem v Avstriji, skozi katerega so zgradili desetmetrski stekleni predor, v katerem lahko obiskovalci podvodni svet opazujejo z vseh zornih kotov. Poleg morskih prebivalcev si lahko obiskovalci na 5.000 kvadratnih metrih površine v 11 nadstropjih ogledajo kar 10.000 živali – od želv, skatov, krokodilov, kuščarjev vseh vrst, kač ter opic do ptic, netopirjev in mrčesa. Posebej zanimivi pa so morski konjički.

V Hiši morja so namreč razvili posebno tehniko, s katero uspešno vzrejajo atlantske dolgonose morske konjičke, večino  nato predajo drugim živalskim vrtovom po svetu. Tako kot meduze tudi mladički morskih konjičkov lebdijo in krožijo v morju. Zato so v Hiši morja razvili posebno centrifugo, v kateri prvih nekaj tednov življenja lebdijo mladički. Z nežnim kroženjem vode jim plankton, ki ga morajo vedno imeti v izobilju, priplava naravnost pred usta. Tako lahko že v prvih mesecih življenja postoterijo svojo telesno težo.

Foto: Helmuth Goldammer

Odrasli morski konjički potrebujejo tri do štiri obroke malih rakcev na dan. Samica prenese svoja jajčeca v samčevo trebušno vrečo, ki je podobna kengurujevi. Oče jajca oplodi in jih nosi, dokler se več sto mladičev ne izleže. Porod traja od več ur do dveh dni. V nasprotju z večino drugih rib ostaneta samec in samica morskega konjička skupaj celo življenje in se le redko zelo oddaljita drug od drugega.

Dunajskim znanstvenikom je pred leti uspelo razvozlati tudi pomen glasov, ki jih oddajajo morski konjički. spoznali so, da zvok, podoben klikanju, spuščajo zadovoljni morski konjički pri hranjenju in dvorjenju, medtem ko mrmranje pomeni, da se počutijo ogrožene.

Hiša morja ali Haus des Meeres - Aqua Terra Zoo GmbH se nahaja na Dunaju (Fritz-Grünbaum-Platz 1).  Odprta je prav vsak dan v letu od 9 do 18. ure, ob četrtkih do 21. ure. Vstopnica za odraslega obiskovalca stane 17, 60 evra, za otroke od 5, 40 do 8 evrov (odvisno od starosti), za študente in seniorje pa 13,10 evra (ob ponedeljkih in torkih je za skupine starejših -  najmanj 15 obiskovalcev - vstopnina 20 odstotkov nižja). Spletna stran: www.haus-des-meeres.at


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media