Pomagajmo čebelici – Ocvetličimo mesto

13. april 2017

Stojala za panje v Tivoliju so si zamislili študentje arhitekture.

 Po svetovnih prestolnicah se urbano čebelarjenje razvija že 25 let, pri nas pa šele zadnja leta postaja vse bolj priljubljeno. Čebelji panji  stojijo denimo v parku Tivoli, kjer bi jih še pričakovali - a tudi na strehah Cankarjevega doma, Centra kulture Španski borci, hotela Park, ob Vodnem mestu Atlantis sredi nakupovalnega središča BTC, v Botaničnem vrtu pa bodo kmalu postavili učni urbani čebelnjak.  

Poznavalci pravijo, da se čebele v mestih bolje počutijo, dlje živijo in so bolj zdrave kot denimo na podeželju. V mestih imajo namreč bolj raznoliko pašo, zato je med zelo kakovosten in različnih okusov. Je tudi manj nevarnosti, da bi čebele  prišle v stik s pesticidi in podobnimi strupi. Smog jih ne moti preveč, v času visoke kurilne sezone (od novembra do marca) pa se zadržujejo v panjih. 

S cvetličenjem oken pomagamo ohranjati našo kranjsko sivko, ki je ena najbolj miroljubnih čebel. Čebelje ne letajo po mestu in ne pikajo kar vsevprek, ni se bati, da bi pikale kopalce ob bazenih, denimo.  Zato čebelarji vabijo meščane, da na balkone in okenske police sadijo medovite rastline (žajbelje, meta, sivkain druge dišavnice, navadni slez, srobot …), prav tako na mestni občini skrbijo, da ob prenovah ob cestah oziroma v soseskah sadijo drevesa, ki so čebelam posebej ljuba (javor ipd.).

Za panje oziroma za okoli 2400 čebeljih družin skrbijo člani društva Urbani čebelar. Če želite izvedeti več o njihovem delovanju, se jim pridružiti ali morda najeti panj, obiščite spletno stran: http://urbanicebelar.si.

Po poteh pridnih čebelic

Lani, ko je bila Ljubljana Zelena prestolnica Evrope 2016, je mestna občina Ljubljana skupaj z družbo BTC in partnerji (vseh je že 31) zasnovala Čebeljo pot. Brezplačni vodeni ogled pripravljajo v sredo, 19. aprila, ob 17. uri je zbor udeležencev pred Hotelom Park. Zelo pestro pa bo dogajanje v okviru projekta Pomagajmo čebelici – Ocvetličimo mesto v drugi polovici prihodnjega tedna. V četrtek, 20. aprila, vas vabijo v Botanični vrt na predavanje z naslovom Avtohtone medovite rastline, začelo se bo ob 20. uri. Ta dan je svetovni dan čebelarstva, in dopoldne bodo slovesno odprli medoviti vrt v Parku Sveta Evrope. Ob dnevu zemlje (22. april, od 10. do 12. ure) pa boste več o življenju čebel in čebelarjenju izvedli v bližini Čolnarne

Urbane čebelnjake si lahko pod strokovnim vodstvom ogledate v ponedeljek, 17. aprila ob 12. uri in četrtek, 20. aprila ob 12. uri v Hotelu Park, ter v soboto, 22. aprila ob 13., 13.30 in 14. uri v BTC City Ljubljana (pred Atlantisom). Za oglede je potrebna predhodna prijava na www.btc-city.com/CEBELE.

Za otroke pa so Minicityju Ljubljana pripravili zabavne in poučne aktivnosti, ki se osredotočajo na čebele in njihovo življenjsko okolje (peka medenjakov, kreativne delavnice, plesna delavnica). Potekajo vsak dan do 15. aprila med 10. in 11. ter med 17. in 18. uro.

 Besedilo in fotografija: Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media