Jezerškov šmorn v ljudski kuhinji Pod strehco
Ljudsko kuhinjo Pod strehco, na Zaloški v Ljubljani je danes obiskal še eden izmed vidnejših kuharskih mojstrov pri nas, in sicer Luka Jezeršek, poznan tudi kot sodnik iz oddaje MasterChef Slovenija. Bil je tudi pobudnik ravnokar zaključenega projekta Teden nezavržene hrane, v katerem je s kuharskimi kolegi s številnimi delavnicami in predavanji osveščal javnost o tem, kako poskrbeti, da bi bilo čim manj zavržene hrane.
Luka Jezeršek je vabilo Pod strehco sprejel brez pomisleka s pojasnilom, da podpira njihovo prizadevanje, ki je za družbo dvojno koristno: pomaga socialno ogroženim posameznikom, ki si sami ne bi mogli privoščiti toplega, hranljivega obroka, hkrati pa tudi skrbi, da se hrana, ki bi drugače romala v smeti, čim bolj kakovostno ter izvirno uporabi. V kuhinji je pripravil odlično piščančjo obaro in Jezerškov šmorn ter hrano tudi postregel gostom v lokalu. Ti so bili s ponudbo več kot zadovoljni.
V ljudski kuhinji Pod strehco vsak dan pripravijo najmanj 250 toplih obrokov, od tega dve tretjini razdelijo socialnim uporabnikom. tisti, ki imajo odločbo centra za socialno delo, za kosilo plačajo le 50 centov. Vsi ostali pa od ponedeljka do petka med 10. in 15. uro dobijo kosilo, ki ga sestavlja juha, glavna jed in sladica za tri evre, del tega zneska se zbira v skladu za socialne obroke.