Vsaj 150 minut zmerne telesne dejavnosti na teden

10. maj 2021

Zadostna telesna dejavnost vpliva tako na telesno kot tudi duševno zdravje in kakovost življenja. Prav tako pa zmanjšuje možnost obolenj za katero od kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen in rak, kot tudi na dejavnike tveganja, ob današnjem svetovnem dnevu gibanja opozarja Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ).

Zadostna količina gibanja je pomembna že v otroštvu, saj vpliva na življenjski slog in zdravstveno stanje odraslega posameznika. V vseh življenjskih obdobjih pa je treba treba skrbeti za zadostno količino gibanja in to vse leto.  Nedejavnost namreč predstavlja četrti glavni dejavnik tveganja za splošno umrljivost.

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije odrasli za krepitev in ohranjanje zdravja potrebujejo vsaj 150 minut zmerne aerobne telesne dejavnosti na teden, ki jo lahko nadomestijo s 75 minutami visoko intenzivne aerobne telesne dejavnosti na teden. To lahko dosežejo z zmerno telesno dejavnostjo po 30 minut vsaj pet dni v tednu ali pa visoko intenzivno telesno dejavnostjo po 25 minut vsaj tri dni v tednu. Lahko pa posameznik kombinira dejavnost obeh intenzivnosti. Predvsem pa strokovnjaki priporočajo, da  čim krajši čas sedite oziroma čas sedenja čim pogosteje prekinete. 

 Gibajmo skupaj, četudi smo narazen

Zavod za medgeneracijsko sodelovanje Simbioza Genesis že osmo leto zapored organizira vseslovensko akcijo Simbioza Giba, ki poteka ves maj, osrednje dogajanje pa je zgoščeno v tednu med 10. in 16. majem.  Z akcijo povezujejo idejo sodelovanja med generacijami, prostovoljstva in gibanja. Njihov osrednji cilj je ozavestiti ljudi o zdravem načinu življenja in pomembnosti telesne aktivnosti skozi celo leto, ne glede na starost posameznika, so pojasnili.

Od začetka do danes v akciji združili že več kot 135.000 udeležencev vseh generacij na več kot 3000 lokacijah po Sloveniji. Zaradi epidemioloških razmer bo letos akcija spet prilagojena, zato bodo vse aktivnosti prenesene na splet, in sicer pod sloganom: "Gibajmo skupaj, četudi smo narazen!". Pripravili so različne predloge za gibanje in akcije, v katerih sodelujočim postavljajo izzive. 

Več preberite na povezavi: https://simbioza.eu/projekti/simbioza-giba/program-aktivnosti


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media