Radi imamo krompir in jabolka

12. maj 2021

 Združeni narodi so leto 2021 razglasili za mednarodno leto sadja in zelenjave, s čemer želijo poudariti njun pomen za zdravje in razvoj. Hkrati pa želijo opozoriti, kako veliko škodo delamo z odpadno hrano – med katero je zlasti veliko sadja in zelenjave, ki sodita med hitro pokvarljiva živila. Koliko sadja in zelenjave pa pridelamo in pojemo v Sloveniji?

Po podatkih iz leta 2018 vsak prebivalec porabi približno 21 kilogramov krompirja, skoraj 12 kilogramov jabolk in nekaj več kot 7 kilogramov zelene solate na leto. Stopnja samooskrbe s sadjem je pri nas nizka oziroma celo vsako leto nižja. Leta 2000 je bila najvišja, 66-odstotna, leta 2019 pa le še 30-odstotna. Podobno velja za samooskrbo z zelenjavo. Medtem ko je bila najvišja, 47-odstotna, v letu 2000, je v letu 2019 padla 43 odstotkov. Tega leta smo doma pridelali malo več kot 120.000 ton zelenjave. Od tega kar 16 odstotkov, ali več kot 19.000 ton, belega zelja. V sadovnjakih smo pridelali največ jabolk, v vinogradih pa več belega kot rdečega grozdja. Na tržnicah so pridelovalci prodali največ zelene solate (306 ton), čebule (209 ton) in korenčka (158 ton).  

 Povprečen prebivalec poje 128 kilogramov sadja na leto.  Zelenjave pojemo čedalje več, v letu 2019 je vsak prebivalec pojedel 118 kilogramov zelenjave, kar je za polovico več kot pred dvajsetimi leti.  Več kot jabolk pojemo banan in agrumov, več kot zelene solate pojemo paradižnika, a zelo malo graha in stročjega fižola in še manj fižola, leče ali boba, ugotavljajo na statističnem uradu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media