Odločite se in znižajte krvni tlak

18. maj 2021

 Povišan krvni tlak močno poveča tveganje za obolenja srca in žil, denimo srčno popuščanje ali infarkt, pa tudi za možgansko kap, ledvično bolezen, okvaro vida in demenco. Pogosto ga lahko znižamo že z bolj zdravim načinom življenja, a žal se tega še premalo zavedamo.

Previsok krvni tlak, ki sicer sodi med kronične bolezni, ima kar tretjina odraslih, vse pogosteje ga imajo že otroci. Vendar pa velika večina tega (pre)dolgo ne ve. Prve težave so večinoma neznačilne, zato jih bolniki pogosto zanemarijo. Bodite pozorni na občasne jutranje zatilne glavobole, vrtoglavico, šumenje v ušesih, živčnost, moteno spanje. Bolezen poteka počasi, a vmes povzroča škodo  srcu, možganom, ledvicam in očem.

Previsok je tlak, višji od 140/90 mm Hg. Če si ga merimo doma in večkrat opazimo povišane vrednosti moramo k zdravniku. Še preden pa začnemo jemati zdravila, pa korenito spremenimo življenjski slog: izbirajte zdravo prehrano (ne izpuščajte obrokov, jejte počasi, omejite vnos soli in jejte več sadja in zelenjave ),  ne kadite in omejite pitje alkohola, živite aktivno (gibajte se, izberite dejavnost, ki vam ustreza in vas veseli), nadzorujte telesno težo. Večkrat preverjajte krvni tlak z merilnikom z nadlahtno manšeto, vendar se pred vsakim merjenjem.

V maju, ki velja za mesec osveščanja o srčno-žilnih boleznih, potekajo akcije meritev arterijskega krvnega tlaka. Izmerite si ga lahko v nekaterih zdravstvenih domovih, lekarnah, združenjih bolnikov, društvih upokojencev, pa denimo v posvetovalnicah društva za srce.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media