Zahvala  osebnim zdravnikom

19. maj 2021

 Ob svetovnem dnevu družinskega zdravnika je minister za zdravje Janez Poklukar poudaril njihovo vlogo, prizadevanja in nesebičen trud v času epidemije covida-19 in se jim za to tudi zahvalil. Po njegovem mnenju je slovensko zdravstvo dokazalo, da se zmore odlično odzvati na izredne razmere, brez polne podpore osebnih zdravnikov to ne bi uspelo.

Janez Poklukar je izpostavil, da je bila osnovna zdravstvena dejavnost v času epidemije posebej obremenjena. Poleg redne dejavnosti, ki je bila le deloma prekinjena, so osebni zdravniki zagotavljali odvzeme brisov za testiranje na okužbo z novim koronavirusom ter vzpostavili točke za izvajanje hitrih antigenskih testov. Prav tako so v primarnem zdravstvenem varstvu zagotovili vse potrebno za izvedbo cepljenja prebivalstva proti covidu-19.

Klub temu, da se marsikatera druga država zgleduje po našem dobro urejenem primarnem varstvu, to ne pomeni, da pred njo ni skupnih izzivov, je ocenil minister. Dodal je, da so v zadnjem času uvedli kar nekaj aktivnosti za razbremenitev zdravnikov, kot so urejanje bolniških staležev do treh dni neposredno v odnosu delodajalec - delavec, podaljševanje napotnic in trajnih napotnic, uvedba možnosti storitev na daljavo, kot pomoč in podpora osebnim zdravnikom pri rednem delu v času pandemije. Poleg tega je imenoval delovno skupino za razvoj osnovne zdravstvene dejavnosti z nalogo priprave predloga kratkoročnih rešitev ter osnutka razvoja osnovne zdravstvene dejavnosti. "Naš cilj je, da zagotovimo razbremenitev družinskih zdravnikov in drugih zdravnikov, ki delajo v primarnem zdravstvenem varstvu, s čimer se poveča dostopnost do osebnega zdravnika," je minister Poklukar dodal v zapisu na spletni strani ministrstva za zdravje.

Svetovna zdravstvena organizacija je letošnje leto razglasila za Leto zdravstvenih delavcev.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media