Si prijatelj čebel?

20. maj 2021

Današnji svetovni dan čebel je namenjen je krepitvi zavedanja o pomenu, ki ga čebele in vsi drugi opraševalci imajo za kmetijstvo in biotsko pestrost. Kar 78 odstotkov divjih rastlin potrebuje opraševanje žuželk. Od njihovega opraševanja je odvisnih tudi 84 odstotkov kmetijskih rastlin v Evropi. Opraševanje žuželk je pomembna ekosistemska storitev, v kmetijstvu v Sloveniji ocenjena na okoli 120 milijonov evrov letno.

Zaradi sprememb v okolju pa je življenje opraševalcev vedno težje. Letos jim je zaradi neugodnega vremena in pomanjkanja hrane še posebej težko, ocenjujejo na Nacionalnem inštitutu za biologijo. V teh dneh so čebelarji, namesto da bi že opravljali prva točenja medu, primorani krmiti čebele, da bodo sploh preživele. Zato pozivajo prebivalce, naj pomagajo opraševalcem s setvijo in saditvijo medovitih rastlin in dreves. 

V Mestni občini Ljubljana svetovni dan čebel obeležujejo s posebnim tržnim dnem. Na Mestnem trgu se med 9. in 18. uro predstavljajo člani Čebelje poti in drugi, ki s svojimi aktivnostmi podpirajo čebele, biodiverziteto in vse opraševalce: Čebelarska društva Barje in Ljubljana-Center, Čebelarstvo Slanc, Klub profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije, založbi Mladinska knjiga in Hart, Botanični vrt Univerze v Ljubljani ter Skupnost naravnih parkov Slovenije.

Pripravljajo pedagoške delavnice za otroke Čebelar na obisku (ob 14.30 in 15.30 uri ), med 11.30 in 15.30 urovodenja po delu Čebelje poti (zbirno mesto bo pred Robbovim vodnjakom), ob 11. in 17. uri vabljeni na predavanje dr. Barbare Bajd Kranjska sivka: čebelica, od kod in kam?, ob 14. in 16. uri pa Branka Trčak pripravlja predstavitev medovitih rastlin.

V Steklenem atriju Mestne hiše pa je na ogled razstava o čebelah z naslovom Od Čebelje poti v Ljubljani do mednarodne mreže čebeljih poti BeePathNet. Na njej si lahko ogledate rezultate prenosa dobre prakse Čebelje poti v Ljubljani v okviru programa URBACT III – Transfer Networks na pet evropskih mest.

Na ogled sta tudi dva zanimiva razstavna predmeta: Mozaik Čebelice iz rimskega mesta Emona, ki je bil v 30-tih letih 20. stoletja predelan v nov motiv: čebele v satovju. Mozaik je nekoč krasil stopnišče vile veletrgovca Jelačina na Emonski cesti, kasneje pa park Zvezda in Emonsko klet. Drug zanimiv  predmet pa je Medul – urbano formo čebelnjaka, ki so ga izdelali študenti Fakultete za arhitekturo UL v okviru Seminarja Dešman. Razstava je na ogled do 21. junija 2021.


Svetovni dan čebel so Združeni narodi na pobudo Slovenije razglasili leta 2017, prvič smo ga obeleževali leta 2018, 20. maj pa je bil izbran zato, ker se je na ta dan leta 1734 v Breznici pri Žirovnici rodil začetnik modernega čebelarstva Anton Janša.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media