Ugodnejše vozovnice v javnem potniškem prometu 

1. julij 2021

Ministrstvo za infrastrukturo s 1. julijem uvaja dve vozovnici, ki potnikom prinašata dodatne ugodnosti pri potovanju z medkrajevnim avtobusnim in železniškim prometom.

Tako je nova vikend vozovnica Slovenija za družine ali skupine potnikov do pet oziroma do 10 oseb, med katerimi je vsaj en otrok v starosti do 14 let, s katero se lahko neomejeno vozijo z medkrajevnim avtobusom ali z vlakom ob sobotah, nedeljah in praznikih. Vozovnica velja štiri dni, kar omogoča, da potniki začnejo potovanje v soboto, se vozijo v nedeljo in se nato vračajo v torek, če je ta dan denimo praznik. Cena vozovnice je 15 evrov za skupine do pet oseb in 30 evrov za skupine do 10 oseb. Druga novost pa je ta, da lahko potniki (posamezniki in družine) ob sobotah, nedeljah in praznikih kupujejo enotne vozovnice s kar 75-odstotnim  popustom.

Ugodnosti bodo v veljavi do konca junija prihodnje leto. Z novim šolskim letom pa bo ministrstvo uvedlo tudi poenostavitev sistema subvencioniranih vozovnic za dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih. Vse subvencionirane vozovnice bodo nadomeščene z eno samo vozovnico, ki bo veljala za neomejeno število voženj na celotnem območju Slovenije in to kar celo leto (ne le do konca šolskega leta. Cena vozovnice bo 25 evrov na mesec.

Namen teh sprememb je oživiti javni potniški promet po epidemiji covida-19 in pri mladih ohraniti njihove potovalne navade tudi po koncu šolanja. S tem želijo omejevati obseg osebnega motoriziranega prometa v Sloveniji in prispevati k znižanju negativnih vplivov prometa na okolje in podnebje, so še zapisali na ministrstvu za infrastrukturo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media