Zdus proti predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu

6. avgust 2021

 Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) nasprotuje predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in se zavzema za njegov umik iz nadaljnje obravnave. Predlog namreč spreminja del, ki določa, kdo upravlja z zbranim denarjem iz prispevkov, ne izboljšuje pa sistema zdravstvenega varstva v korist bolnikov, menijo.

Po predlogu, ki je le še danes v javni razpravi, bi zdajšnja 45-člansko skupščino in 11-članski upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) nadomestili z 11-članskim svetom zavoda. V njem bi bili štirje člani predstavniki zavarovancev, in sicer po en predstavnik zaposlenih, študentov, upokojencev in invalidov. Trije člani bi bili predstavniki delodajalcev, od katerih dva imenujejo delodajalska združenja na ravni države in enega vlada. Štirje člani pa bi bili predstavniki vlade.

Toda po mnenju Zdusa je nesprejemljivo, da bi imeli upokojenci le enega predstavnika. Medtem bo imela vlada štiri, imenovala pa bo tudi enega od treh predstavnikov delodajalcev, čeprav ima kot ustanoviteljica javnih zdravstvenih zavodov vse možnosti za vplivanje in odločanje o njihovem delovanju in razvoju, so izpostavili.

Predlog po njihovi oceni zelo omejuje možnosti zavarovancev in uporabnikov zdravstvenih storitev pri odločanju o vprašanjih, ki so pomembna zanje. V zdajšnji skupščini lahko namreč vsaj deloma vplivajo na dogajanja na področju zdravstvenega varstva in zavarovanja. Zavarovanci imajo pravico odločati o sredstvih, ki jih plačujejo za obvezno zdravstveno zavarovanje, predlagane spremembe pa pomenijo odmik ljudi od odločanja, kar po ugotovitvah Zdusa pomeni "krepak korak nazaj v razvoju sistema". Namesto tega predloga pričakujejo nov zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, saj je zdajšnji zastarel in nujno potreben prenove, so sklenili.

Za umik predloga iz javne razprave in prekinitev postopka njegovega sprejemanja se je včeraj zavzela tudi skupščina ZZZS.

Povzeto po STA 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media