Fizioterapija pomembna za bolnike po prebolelem covidu

7. september 2021

Fizioterapija je zelo pomembna pri zdravljenju in obravnavi oseb, ki okrevajo po dolgotrajnem prebolevanju covida-19. Ta se pri vsakem kaže nekoliko drugače, je pred 8. septembrom - svetovnim dnevom fizioterapije na novinarski konferenci v Mariboru povedal predsednik Združenja fizioterapevtov Slovenije doc. dr. Tine Kovačič.

Kot je dodal, so najpogostejši simptomi tovrstnih bolnikov ekstremna utrujenost in izčrpanost, prihaja do poslabšanja stanja po naporu, ljudje imajo težave s spominom in koncentracijo, so kratke sape, pogosto so prisotne težave s spanjem, mišična bolečina, bolečina v sklepih, pa tudi depresija in tesnoba. Ob tem je opozoril, da mora biti predpisovanje vadbe pri dolgotrajnem covidu-19 previdno, saj le tako lahko kar se da zmanjšajo tveganje, da bolnik z vadbo ne poslabša simptomov, ampak doseže zdravilne učinke. "Fizioterapevt lahko tem bolnikom pomaga pri obvladovanju simptomov. Respiratorni fizioterapevt lahko pomaga pri pojavu hiperventilacije oz. hitrega in preglobokega dihanja in pri napačnih vzorcih dihanja, kažejo primeri iz prakse," je še dodal Kovačič, sicer vodja doktorskega študijskega programa fizioterapije na mariborski zasebni univerzi Alma Mater.

Osrednja tema letošnjega svetovnega dneva fizioterapije je rehabilitacija in dolgotrajni covid, saj želijo svetovno javnost poučiti o pomembnosti fizioterapevtove vloge pri zdravljenju in obravnavi ljudi v fazi okrevanja po omenjeni bolezni ter dokazati, da je fizioterapija pri tem lahko zelo učinkovita.

Na Almi Mater, kjer poteka študij fizioterapije na vseh treh bolonjskih stopnjah, ob njem pa tudi številni raziskovalni in aplikativni projekti s tega področja, so pripravili konkretne rešitve za pomoč pri rehabilitaciji po prebolelem Covidu-19. Študent Grega Nahtigal je skupaj s še nekaterimi kolegi z univerze ter v sodelovanju s paraolimpijcem Darkom Đurićem razvil platformo Froom, ki je zasnovana kot aplikacija za fizioterapijo na daljavo. Takšna oblika je še zlasti pomembna v času pandemije, ko je prišlo do upada funkcijskih sposobnosti splošne populacije. Platformo je razvilo mlado podjetje DTs HUB in je mobilna zdravstvena aplikacija, ki predstavlja rešitev za fizioterapevtske programe na domu v kombinaciji z inovativnimi tehnologijami. Kot sta pojasnila Nahtigal in Đurić, ustanovitelja podjetja, digitalizacija pripomore k večji učinkovitosti rehabilitacije, saj omogoča vadbo v domačem okolju.

Po besedah Alena Pavleca, vodje fizioterapije v mariborskem zdravstvenem domu, jim je digitalna oblika prišla še kako prav v dveh mesecih, ko svojih aktivnosti v živo sploh niso mogli izvajati. Poškodbe in težave bolnikov namreč ne morejo čakati. Še posebej pomembno je to bilo pri razvojni fizioterapiji, saj motorični razvoj pri otrocih ne more čakati na konec epidemije, je pojasnil. "Žal so se čakalne dobe pri nas v času epidemije še podaljšale. Skrbi nas predvsem za bolnike, ki z obravnavo ne bi smeli odlašati, saj bi se lahko stanje še dodatno poslabšalo. Iščemo rešitve, vendar smo kadrovsko omejeni," je razmere opisal Pavlec.

V sklopu Svetovnega dneva fizioterapije bodo ta teden po Sloveniji različni dogodki, denimo predstavitve javne vadbe, tečaji aktivne hoje, pohodi, predavanja o zdravem načinu življenja ipd. 

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media