Prebivalcem Slovenije zelo primanjkuje vitamina D

2. november 2021

Danes je svetovni dan vitamina D, enega od zelo pomembnih vitaminov za zdrave kosti, pa tudi za normalno delovanje imunskega sistema. Kot pa ugotavljajo na Inštitutu za nutricionistiko, kar 80 odstotkom Slovenkam in Slovencem v jesensko-zimskem obdobju vitamina D primanjkuje. Še posebej to velja za stanovalce domov za starejše občane in tiste, ki pretežno bivajo v zaprtih prostorih.

Raziskovalci so s pomočjo podatkov nacionalne prehranske raziskave prvič določili prehranski vnos vitamina D pri prebivalcih Slovenije. Ugotovili so, da v času, ko ga telo ne more samo proizvajati, z običajno prehrano pokrijejo le 15 odstotkov priporočenega vnosa vitamina D. Namesto 20 mikrogramov dnevno, ga s prehrano povprečno zaužijemo manj kot tri mikrograme, navaja STA.

Vitamin D ob zadostni izpostavljenosti dovolj intenzivni sončni svetlobi nastaja v človeški koži. Kot je navedla vodja raziskave Katja Žmitek, osnovne potrebe po tem vitaminu med poletjem pokrijemo že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu med 10. in 16. uro, npr. s 15-minutnim sprehodom, če so soncu izpostavljene vsaj roke in obraz. Nasprotno pa v jesensko-zimskem obdobju zaradi nizke intenzitete UV-B sončnih žarkov tvorbe vitamina D v koži skorajda ni in je zato v tem času potreben zadosten prehranski vnos. "Poudariti je treba tudi to, da smo v okviru raziskave Nutrihealth, v katero je bilo vključenih 1248 prebivalcev, starih od 10 do 74 let, ugotovili velike razlike pri preskrbljenosti odraslih prebivalcev Slovenije z vitaminom D v različnih letnih časih - med novembrom in aprilom pa jih kar 80 odstotkov ni bilo zadostno preskrbljenih s tem vitaminom," je še pojasnila Žmitkova.

Predstavnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje Matej Gregorič je dodal, da so v raziskavi z upoštevanjem običajnih prehranjevalnih navad prebivalcev Slovenije ugotovili, da najpomembnejše prehranske vire vitamina D predstavljajo živila živalskega izvora, še posebej ribe in jajca. Ključen problem pa je, da ga v večjih količinah vsebujejo živila, ki so redko v naši prehrani, kot so ribe severnih morij in ribje olje. Zato je treba ta vitamin nadomeščati.  

Vodja skupine za pripravo nacionalnih priporočil za preskrbo z vitaminom D Marija Pfeifer je napovedala, da bodo nacionalne smernice lahko predstavili leta 2022. Posebno veliko tveganje za hudo pomanjkanje vitamina D je pri prebivalcih domov za starejše občane in vseh tistih, ki pretežno bivajo v zaprtih prostorih. Veseli so, da je obveljal njihov predlog, da je na stroške zdravstvenega zavarovanja možno nadomeščanje vitamina D osebam, ki zaradi zdravstvenih razlogov pretežno bivajo v zaprtih prostorih. Na ta način pri teh osebah zmanjšajo tveganja za padce, zlome, okužbe in mišično šibkost. 

Vitamin D je zelo pomemben za optimalno delovanje prirojene imunosti, kar je še posebej pomembno v času razmaha okužb s covidom -19. Omogoča namreč imunskim celicam v naših sluznicah, da učinkovito odstranijo in uničijo vdirajoče viruse, bakterije ali glive. Na ta način dokazano zmanjšuje zbolevanje za akutnimi okužbami dihal, najbolj učinkovito pri tistih, ki jim je pred nadomeščanjem vitamina D tega primanjkovalo.

Povzeto po STA 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media