Ta veseli dan kulture vabi

2. december 2021

Tretji december je praznik slovenske kulture, ko galerije, muzeji, knjižnice, gledališke hiše in druge kulturne ustanove na široko odprejo vrata obiskovalcev in zanje pripravijo vodene oglede ter druge dogodke. No, letos seveda z omejitvami, ki jih zahtevajo epidemiološke razmere.

Podrobne informacije, kje in kaj se bo jutri dogajalo v kulturnih hramih, najdete na spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine: https://www.zvkds.si/sl/elkd/elkd-prireditve.

Izpostavljamo samo nekatere dogodke.

V Ljubljani Slovenski etnografski muzej vabi s prostim vstopom med 10. in 18. uro in novo urejeno muzejsko avlo, v kateri so tri priložnostne predstavitve predmetov iz zbirk SEM: Korenine SEM: Prvi etnografski predmeti v Kranjskem deželnem muzeju; Lect in mali kruhek ter Igrače med spominom in navdihom .Ogledate si lahko še razstave: Ljudska umetnost med domom in svetom: Zbirki SEM in ljudske umetnosti NSK skupine IRWIN in razstavo La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju.

V Narodni galeriji bo ta veseli dan kulture ves konec tedna. Tako si lahko v petek, soboto in nedeljo brezplačno ogledate stalno zbirko, ki obsega več kot 600 umetnin, kulisne jaslice podobarja in slikarja Štefana Šubica iz župnijske cerkve v Železnikih (na ogled v Zlati dvorani). Za ogled občasnih razstav Hinko Smrekar, 2. del in Nadar, portretne mojstrovine pa velja redna vstopnina. Pripravili so tudi tri spletne razstave, v katerih lahko podrobneje  spoznate umetnine, razstavljene v stalni zbirki, med njimi upodobitve dreves in portrete otrok.

V Slovenskem šolskem muzeju se lahko pridružite učnim uram lepopisa, v sklopu Festivala Ljubljana lahko prisluhnete božičnemu koncertu učencev glasbene šole Franca Šturma.

V Mariboru so med drugim na ogled stalne ali občasne razstave v Umetnostni galeriji, Mladinskem kulturnem centru, v Pokrajinskem muzeju bodo odprli razstavo z naslovom "Portret meščanstva. V Kranju v Gorenjskem muzeju organizirajo javno vodstvo po razstavah. Pokrajinski arhivu Nova Gorica ima dan odprtih vrat, v Slovenj Gradcu obiskovalce vabi Koroška galerija likovnih umetnosti. Mestna knjižnica Izola organizira pripovedovalski večer za odrasle. Pomurski muzej v Murski Soboti vabi na oglede stalnih razstav in otvoritev likovne razstave »100 dejstev o Prekmurju«. Muzej Velenje vabi na okrasitev novoletnih smrečic, v sklopu festivala Velenje pa boste lahko prisluhnili tudi koncertu mešanega pevskega zbora Velenje.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media