V zasnežene gore le primerno opremljeni

9. december 2021

Zaradi nižjih temperatur, krajšega dneva, zaprtih planinskih koč in specifičnih snežnih razmere odhod v gore pozimi zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena, upoštevanje osebnih izkušenj, ustrezno opremo, ki jo moramo tudi znati uporabljati so ob začetku zimske planinske sezone opozorili na Planinski zvezi Slovenije.

 Mnogi obiskovalci se ne zavedajo občutljivosti in krhosti gorskega sveta, poleg tega se v gore odpravljajo nepripravljeni, je poudaril podpredsednik Planinske zveze Slovenije in inštruktor planinske vzgoje Martin Šolar ter orisal posebnosti orientacije pozimi: " Poti so v zimskem času praviloma pod snegom, prav tako so v mnogo primerih pod snegom tudi markacije, oznake so lahko zamedene. Ob tem moramo tudi upoštevati, da trasi poti, ki je sicer vrisana na zemljevidu ali jo imamo v navigaciji, ne velja slepo slediti. Oceniti je treba snežne oziroma plazovne razmere in šele v primeru, da je ocena tveganja nizka, sledimo vidni točki našega vzpona ali kompasu in zemljevidu ali navigacijski napravi."

Strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in gorski reševalec Matjaž Šerkezi  je na novinarski konferenci na Veliki planini opozoril na nevarnost proženja snežnih plazov. "Obisk zasneženih gora je za izkušene posameznike. Zasnežene gore zahtevajo kompleksno osebnost, ki obvlada tehnične pripomočke, ima znanje iz nevarnosti v gorah, vremenoslovja, orientacije, gibanja ... Predvsem pa ima veliko mero spoštovanja do gora in se zaveda, da ga bo gora počakala in se zna obrniti dva koraka pred vrhom."

Nikamor brez čelade, cepina in derez

Za obisk gora pozimi potrebujemo popolno zimsko opremo.

 Za obisk gora pozimi potrebujemo popolno zimsko opremo - cepin, dereze in čelado, ob obisku visokogorja tudi plazovni trojček. Pred vsako turo je treba preveriti stanje opreme, snežne razmere na območju, kamor se odpravljamo, in odprtost planinskih koč. Poleg tehnične opreme za hojo v gore pozimi potrebujemo vso opremo kot za gore v letnih, kopnih razmerah, dodatno pa še dobre zimske planinske čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostna oblačila, ki ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago ter imajo dobre izolacijske lastnosti. Potrebna je zaščita pred močnim soncem, ne pozabimo niti na rezervna oblačila in na dejstvo, da je pozimi dan krajši in da je večina planinskih koč zaprta, zaradi česar potrebujemo več tople tekočine in hrane v nahrbtniku. Ne pozabimo niti na zemljevid, čelno svetilko s polnimi baterijami, prvo pomoč ter alu-folijo ali veliko črno vrečo za zaščito pred podhladitvijo.

Najpomembnejša osnovna oprema za hojo v hribe pozimi je dobra zimska planinska obutev. Pohodne palice nam nudijo dodatno oporo na snežni podlagi, v veliko pomoč so nam pri hoji v globokem snegu, pa tudi na zmrznjenem snegu, ko na nogah nimamo derez, pomembno pa je tudi, da so pozimi opremljene s širokimi krpljicami in kovinsko konico. Za obisk visokogorja so edina pravilna izbira 10- ali 12-zobe gorniške dereze, je še opozoril inštruktor planinske vzgoje Šolar. Sicer pa je pozimi najbolj varno, da se pridružite kateremu od 293 planinskih društev in klubov.

Fotografiji: Manca Ogrin, PZS


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media