Izplačilo solidarnostnega dodatka 14. januarja

3. januar 2022

Upokojencem in nekaterim prejemnikom nadomestil iz invalidskega zavarovanja bodo solidarnostni dodatek, ki ga predvideva deseti protikoronski zakon (PKP10) izplačali 14. januarja, so sporočili iz Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Pri izplačilu se upošteva  višina pokojnine oziroma nadomestila v mesecu decembru 2021, solidarnostni dodatek bo izplačan v treh različnih zneskih:

- tisti, ki prejemajo pokojnino/invalidsko nadomestilo v višini do 523,00 evrov, bodo dobili solidarnostni dodatek v višini 300 evrov,

- tisti, ki prejemajo pokojnino/invalidsko nadomestilo v višini med 523,01 in 628,00 evrov, bodo prejeli solidarnostni dodatek v višini 230 evrov,

- tistim, ki prejemajo pokojnino/invalidsko nadomestilo v višini med 628,01 in 732,00 evrov, pa bo solidarnostni dodatek izplačan v višini 130 evrov.

Solidarnostni dodatek za upokojence bodo prejeli tudi zavarovanci, ki so bili v obvezno zavarovanje vključeni za ožji obseg pravic in tisti, ki so bili upokojeni na podlagi zakona o starostnem zavarovanju kmetov. Do solidarnostnega dodatka za upokojence so upravičeni tudi prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas in so na začasnem čakanju na delo oziroma odsotni z dela zaradi višje sile ter imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji. Ti pa morajo najkasneje do 31. marca 2022 na zavod podati vlogo za izplačilo solidarnostnega dodatka bo objavljena na spletni strani zavoda v rubriki »drugo«.

Prvič bo solidarnostni dodatek za upokojence izplačan tudi upokojencem in brezposelnim prejemnikom invalidskih nadomestil z začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, in sicer pri izplačilu pokojnine za mesec februar 2022.

Za prejemnike delne pokojnine ali sorazmernega dela pokojnine, ki so ponovno vključeni v zavarovanje za krajši čas od polnega velja pri odmeri enako pravilo kot pri izplačilu solidarnostnega dodatka januarja 2021 na podlagi PKP7.

Znesek solidarnostnega dodatka ne bo podlaga za obračun dohodnine ter prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje, še sporočajo s pokojninskega zavoda. 


Kmetje, ki so 30. decembra lani dopolnili 65 let, so nosilci oziroma člani kmetije vendar v lanskem letu niso imeli več kot 591,20 evra obdavčljivih mesečnih dohodkov ter niso prejeli solidarnostnega dodatka za upokojence, pa so upravičeni do solidarnostnega dodatka  v višini 150 evrov. Morajo pa na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podati vlogo, ki jo najdejo na spletni strani ministrstva.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media