Inovativna, bolj zdrava živila
Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2022. To so živila, proizvedena v Sloveniji, ki so v prodaji v zadnjem letu, ki imajo ugodno prehransko sestavo (so bolj zdrava) ter bolj prijazna potrošniku ter okolju.
V sedmem izboru najbolj inovativnih živil so priznanja dobili:
Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta, Spar Slovenija za Spar premium kruh z bučno prgo in drožmi in namaz iz laškega fižola, Mercator IP za izdelke iz linije Minute: obroki iz kvinoje, polnozrnatega riža in ajde z dodano zelenjavo, Mlekarna Planika za kefir z vitaminom D3, Mlinarjev sin za pirine testenine s sirotko, Engrotuš d.o.o., v sodelovanju z Ano Roš in BeLife, za kombucha hruška z ajdo in pehtranom, Sirarstvo Tinka za proseni desert.
Prvič so podelili posebno nagrado za inovativnost pri zniževanju vsebnosti soli v kruhu. Slovenci namreč v povprečju zaužijemo za 135 odstotkov preveč soli, kar povečuje tveganja za srčno-žilne bolezni, eden večjih virov soli pa je kruh. Nagradili so kruh Žito Drožnik in Spar premium kruh z bučno prgo in drožmi.
Prav tako so prvič podelili posebno nagrado za inovativnost s področja trajnosti. Prejemniki so trije: Posestvo Trnulja za razvoj bio sojinega polpeta Pečenjak, Engrotuš, ki je v sodelovanju z Ano Roš in Zavodom za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti Renkovci razvil omako s paradižnikom ter podjetje Graska za linijo izdelkov Grashka.
Vsa podjetja na razpisu sodelujejo brezplačno in lahko uporabljajo poseben znak pri promociji nagrajenih izdelkov.