Inovativna, bolj zdrava živila

27. januar 2022

 Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2022. To so živila, proizvedena v Sloveniji, ki so v prodaji v zadnjem letu, ki imajo ugodno prehransko sestavo (so bolj zdrava) ter bolj prijazna potrošniku ter okolju.

V sedmem izboru najbolj inovativnih živil so priznanja dobili:

Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta, Spar Slovenija za Spar premium kruh z bučno prgo in drožmi  in namaz iz laškega fižola, Mercator IP za izdelke iz linije Minute: obroki iz kvinoje, polnozrnatega riža in ajde z dodano zelenjavo, Mlekarna Planika za kefir z vitaminom D3, Mlinarjev sin za pirine testenine s sirotko, Engrotuš d.o.o., v sodelovanju z Ano Roš in BeLife, za kombucha hruška z ajdo in pehtranom, Sirarstvo Tinka za proseni desert.

Prvič so podelili posebno nagrado za inovativnost pri zniževanju vsebnosti soli v kruhu. Slovenci namreč v povprečju zaužijemo za 135 odstotkov preveč soli, kar povečuje tveganja za srčno-žilne bolezni, eden večjih virov soli pa je kruh. Nagradili so kruh Žito Drožnik in Spar premium kruh z bučno prgo in drožmi.

Prav tako so prvič podelili posebno nagrado za inovativnost s področja trajnosti. Prejemniki so trije: Posestvo Trnulja za razvoj bio sojinega polpeta Pečenjak, Engrotuš, ki je v sodelovanju z Ano Roš in Zavodom za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti Renkovci razvil omako s paradižnikom ter podjetje Graska za linijo izdelkov Grashka.

Vsa podjetja na razpisu sodelujejo brezplačno in lahko uporabljajo poseben znak pri promociji nagrajenih izdelkov.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media