Ledvične bolezni povzročajo hitrejše staranje telesa 

10. marec 2022

Danes praznujemo svetovni dan ledvic. V Slovenskem nefrološkem društvu ocenjujejo, da ima približno deset odstotkov odraslih kronično ledvično bolezen, 90 odstotkov bolnikov pa niti ne ve, da imajo težave z ledvicami. Z zdravim življenjskim slogom lahko v veliki meri preprečimo nastanek oziroma upočasnimo napredovanje ledvične bolezni. Društvo priporoča redno telesno aktivnost, izogibanje slani hrani in živilom z veliko sladkorja, redno merjenje krvnega tlaka ter občasno merjenje krvnega sladkorja. 

Ledvice so odgovorne za čiščenje celotnega telesa, kar omogoča normalno in dobro delovanje vsem telesnim celicam. Pri kronični ledvični bolezni gre za postopno poslabševanje ledvičnega delovanja in običajno imajo bolniki vrsto let zelo malo vidnih težav. "Največkrat se težave kot so slabše počutje in utrujenost, težave s spanjem, redno nočno odvajanje urina ali otekanje, pojavijo šele zelo pozno, včasih šele tik pred popolno odpovedjo ledvic," so navedli na spletni strani. Zato v Slovenskem nefrološkem društvu opominjajo na pomen preiskav za preverjanje stanja ledvic, še posebej pri osebah, ki imajo povečano tveganje za ledvične bolezni, to so osebe s sladkorno boleznijo, povišanim krvnim tlakom, srčno-žilnimi boleznimi in debelostjo ter tisti, ki imajo bližnjega sorodnika z ledvično boleznijo.

Glavni problem bolnikov s kronično ledvično boleznijo je pospešeno staranje telesa, ki pogosto privede do prezgodnje smrti ali hudih težav zaradi okvar srca, možganov in drugih organov. "Na voljo je vedno več zdravil in zdravljenj, ki uspešno upočasnjujejo odpovedovanje ledvic. Daljše delovanje ledvic pa pomeni tudi daljše in bolj kakovostno življenje," menijo v društvu.

Do leta 2040 naj bi okvara ledvic postala peti najpogostejši vzrok smrti, pa so ob dnevu ledvic sporočili iz Lekarniške zbornice Slovenije. Tudi lekarniški farmacevti si prizadevajo k osveščanju. "Pomembno se je zavedati, da bolniki s hipertenzijo ali sladkorno boleznijo s sodelovanjem pri zdravljenju z zdravili, ki vplivajo na urejenost krvnega tlaka ali glukoze v krvi, posredno ohranjajo tudi zdravje ledvic. Tako preprečujejo napredovanje ledvične bolezni," meni farmacevt Bojan Madjar. Okvaro ledvic in poslabšanje ledvične bolezni pa lahko po navedbah lekarniške zbornice povzročijo tudi nekatera zdravila in zdravilne rastline.

Več informacij poiščite na: www.svetovnidanledvic.org.

Povzeto po STA 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media