V nedeljo je Ta veseli dan kulture

1. december 2023

 Na dan obletnice rojstva Franceta Prešerna, ki bo v nedeljo, 3. decembra, bodo kulturne ustanove po vsej državi brezplačno odprle svoja vrata. Zvrstili se bodo raznovrstni kulturno-umetniški dogodki.

Zvrstili se bodo raznovrstni kulturno-umetniški dogodki: gledališke in plesne predstave, razstave, koncerti, filmske projekcije, predavanja, delavnice, vodenja in številne druge prireditve, namenjene vsem starostnim skupinam. Nekateri dogodki bodo potekali že v soboto.

Program po regijah ali zvrsteh najdete na: https://www.zvkds.si/sl/elkd/elkd-prireditve

 Izpostavljamo samo nekatere dogodke: 

Kranju bodo med drugim dopoldne vodeni ogledi Prešernovega gledališča, ko se bodo lahko obiskovalci sprehodili po gledališkem zaodrju in odkrivali zakulisne kotičke, kjer nastajajo predstave. Vabi tudi Prešernova hiša, kjer je pesnik živel od jeseni leta 1846 pa do svoje smrti in je bil na obletnico njegove smrti 8. februarja 1964 odprt spominski muzej.

V občini Žirovnica, kamor sodi Prešernova rojstna hiša v Vrbi, bodo pripravili več kulturnih dogodkov, posvečenih spominu na Prešerna, podelili bodo tudi občinska priznanja.

V Ljubljani se bodo mladi, ki obiskujejo glasbene in gledališke delavnice v Pionirskem domu, predstavili z nekaj avtorskimi skladbami in skozi improvizacijsko gledališče zaigrali nekaj utrinkov iz Prešernovega življenja.

V Narodni in univerzitetni knjižnici bo poleg vodenih ogledov v poklon Tavčarjevemu letu na ogled edinstvena zbirka tiskanih in prevodnih izdaj Ivana Tavčarja, njegove rokopisne zapuščine in ostaline, ki jih hranijo v NUK. Med drugim bodo na ogled fragment Visoške kronike ter fotografije in dela, ki so izšla v tiskani obliki v času njegovega življenja.

Med 10. in 16. uro bo odprt tudi Bankarium na Čopovi ulici v Ljubljani z vodenimi ogledi ob 11., 13. in 16. uri.

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v Ljubljani  (Fužinski grad) vabijo na lego ustvarjalnico, udeleženci bodo gradili bodo stavbe po vzoru arhitekta Edvarda Ravnikarja.

V Polhovem Gradcu bo vsako polno uro brezplačen vstop v Muzej pošte in telekomunikacij, tam bo potekal tudi  Miklavžev sejem, 

V Velenju bo Mešani pevski zbor Gorenje že tradicionalni koncert posvetil Francetu Prešernu. Uglasbeno poezijo bo zbor ta večer izvajal skupaj z vezno besedo Pavleta Ravnohriba.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media