Naj bo prostovoljstvo bolj videno in prepoznano

4. december 2023

 Na Slovenski filantropiji, ki je koordinatorica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij, v katero je vključenih 1.900 prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, si želijo, da bi bilo prostovoljstvo bolj videno in prepoznano. Zato na mednarodni dan prostovoljstva, 5. december, prirejajo 14. Slovenski kongres prostovoljstva. Predstavili bodo dobre prakse ter skupaj raziskovali kako prostovoljstvo še boljše podpreti in razvijati naprej, tudi znotraj okvira Strategije razvoja prostovoljstva 2024-2028. Dan prostovoljstva sicer poteka pod geslom Moč skupnega dela s podnaslovom Če bi vsak ... 

Po podatkih iz poročila o prostovoljstvu v Sloveniji za leto 2022 je več kot 226.100 prostovoljcev opravilo 9,2 milijona ur prostovoljskega dela. Največ, skoraj 60 odstotkov prostovoljskih ur je bilo opravljenih v socialni dejavnosti, veliko pa tudi v vzgoji in izobraževanju, kulturi in umetnosti in na področju rekreacije. Kot poudarjajo na filantropiji je zlasti ob poletnih poplavah "nesebična pomoč številnih izpostavila pomen prostovoljstva, ki sicer pogosto ostane skrit pod površjem." 

Humanitarno zbiranje zamaškov

Med dolgoletnimi prostovoljci je tudi Ignac Habjanič s Ptuja, ki že od leta 2011 v zbira plastične zamaške na območju spodnjega Podravja in k temu spodbuja tudi otroke in odrasle.  

 Zadnjo pošiljko je odpravil 28. novembra, s pomočjo pripadnikov Slovenske vojske, ki so naložili 3270 kilogramov plastičnih zamaškov in jih odpeljali na reciklažo v firmo Omaplast v Grosuplje. Izkupiček  je namenil društvu za cerebralno paralizo Sonček Ptuj - Ormož. Pri dogodku so sodelovali še učenci OŠ Olga Meglič s Ptuja in najuspešnejša slovenska šahistka Laura Unuk, ki pravi, da ji je biti promotorka takega humanitarnega dogodka velika čast. »Mislim, da je potrebno ljudi osvestiti in ozavestiti, da lahko pomagajo tudi na tak način s plastičnimi zamaški, ki se najdejo v vsakem gospodinjstvu.« Ignac Habjanič vabi tudi vas, da plastičnega zamaška ne vržete v smeti, saj z namenskim zbiranjem  pomagate sočloveku in obenem naravi z zmanjšanim onesnaževanjem.

Tudi uporabniki VDC so prostovoljci 

V Varstveno delovnem centru Tončke Hočevar v Ljubljani prostovoljci izvajajo različne dejavnosti, pri katerih sodeluje več uporabnikov, to so odrasli z motnjo v duševnem in telesnem razvoju, denimo bralne urice, balinanje ter ustvarjalne in plesne delavnice. Te dejavnosti so namenjene ohranjanju spretnosti in sposobnosti uporabnikov, pridobivanju novih znanj, razvijanju ustvarjalnosti in kakovostnejšemu preživljanju prostega časa. Zelo pomembna pa so individualna druženja, ko  greta prostovoljec in uporabnik družita skupaj sprehod, kavo, se udeležita koncerta ali na kakšno drugo prireditev. Tako se med njima ustvari poseben odnos, ki ga med druženjem razvijata in gradita, menijo v centru. So pa tudi uporabniki VDC-ja prostovoljci, in sicer enkrat na mesec obiščejo Dom starejših Šiška in se družijo s stanovalci.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media