Zaščitite se pred virusi

15. december 2023

 Kot sporočajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so akutne okužbe dihal v porastu. Poleg respiratornega sincicijskega virusa (RSV) in gripe oziroma gripi podobnih obolenj, je veliko okuženih s  koronavirusom.  

 Zato velja upoštevati nasvete NIJZ: če opazite znake okužbe, kot so slabo počutje, znaki prehlada, kašelj, povišana temperatura, glavobol, težko dihanje, bolečine v mišicah, izguba vonja ali okusa, bolečine v žrelu, ostanite doma, saj s tem omejite širjenje okužbe. Po potrebi se po telefonu posvetujte z osebnim zdravnikom. Izogibajte naj se tesnejših stikov z drugimi, dokler simptomi ne izzvenijo in ne ozdravite. Med okužbo kašljajte in kihajte le v rokav ali v robček ter stran od drugih. Robček po uporabi odvrzite v koš, roke pa si umijte z vodo in milom. Če kihate in smrkate ter si ob tem pokrijete usta ali nos z dlanjo, z neposrednim dotikanjem bližnjih površin (kljuk, držal) prenesete kužne izločke na površine. S tem se poveča tveganje, da se bodo okužile druge osebe, ki se dotikajo onesnaženih površin, saj virusi pogosto vstopajo v naše telo prek nečistih rok ali s kapljičnim prenosom, poudarja NIJZ.

Uporabo obraznih zaščitnih mask priporočajo ljudem, ki spadajo med ranljive skupine prebivalstva, zlasti v zaprtih, slabo prezračenih prostorih, v katerih je hkrati prisotnih veliko ljudi, so še poudarili na inštitutu. Svetujejo tudi redno prezračevanje prostorov.

Infektologinja Mateja Logar priporoča ukrepe za preprečevanje prenosa okužb, kot je redna higiena rok z razkuževanjem in izogibanje prostorom, kjer se nahaja večje število ljudi, med katerimi je izpostavila zlasti nakupovalna središča. Za boljšo zaščito pred okužbami pa je še vedno priporočljivo cepljenje proti gripi in covidu-19 ter tudi proti pnevmokoknim okužbam.

Cepljenje zdravniki priporočajo zlasti starejšim in kroničnim bolnikom, ki imajo kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni, nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov ter bolezni, ki oslabijo imunski odziv. Pri njih se namreč pogosteje pojavljajo zapleti bolezni. 

Foto: Freepik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media