Za 1,8 odstotka višje decembrske pokojnine 

28. december 2023

 Kot so sporočili z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) bodo decembrske pokojnine nakazane že danes. Tokratne pokojnine in invalidska nadomestila bodo tako kot novembrske višji od oktobrskih za 1,8 odstotka, 20. decembra pa so upokojenci dobili tudi zimski letni dodatek.

Januarske pokojnine in invalidska nadomestila pa bodo v skladu s proračunskimi dokumenti že delno usklajena, in sicer v višini 8,2 odstotka. Uskladil se bo znesek pripadajočega prejemka za december, pri čemer pa se ne bo upošteval povečani del, ki bo izplačan danes. Februarja bo sledila redna uskladitev v skladu s sistemskim pokojninskim zakonom, pri čemer bo upoštevana delna uskladitev v januarju. Pri redni uskladitvi v februarju bo izveden tudi poračun za januar. Naj spomni, da so 20. decembra  upokojenci dobili tudi zimski letni dodatek.

 Zagotovljena vdovska pokojnina

Danes je začela veljati tudi pokojninska novela, ki med drugim vpeljuje institut zagotovljene vdovske pokojnine. V skladu z novelo se vdovam oziroma vdovcem, ki izpolnjujejo pogoje, zagotavlja pokojnina v višini seštevka lastne starostne, predčasne ali invalidske pokojnine ter osnove za odmero vdovske pokojnine, a največ do višine zagotovljene pokojnine. S tem naj bi preprečili primere, ko bi vdova ali vdovec prejemal višji znesek, kot sta ga imela pred smrtjo enega od partnerjev oba partnerja skupaj. Zagotovljena pokojnina, do katere so upravičeni upokojenci s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa, bo sicer januarja po izvedeni delni uskladitvi znašala 744 evrov.

 Novela nadalje prinaša spremembo pri izračunu pokojninske osnove za delovne invalide, ki ostanejo vključeni v zavarovanje za krajši delovni čas, ker iz zdravstvenih razlogov niso sposobni opravljati dela s polnim delovnim časom, in za ta čas prejemajo invalidsko nadomestilo. Do zdaj se je zavarovancem pri upokojitvi upoštevala v pokojninsko osnovo plača oz. zavarovalne osnove za krajši delovni čas in nadomestilo, ki je že bilo odmerjeno od pokojninske osnove, zato so bili takšni zavarovanci na slabšem.

Po noveli pa se jim bo pokojnina namesto od dejanskega prejemka, torej plače za polovični delovni čas in nadomestila, odmerjala od plače, ki bi jo prejemali, če bi delali za poln delovni čas. To posledično pomeni višjo osnovo za odmero pokojnine.

Po podatkih Zpiza je prejemnikov pokojnin, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske 639.093. Od tega je prejemnikov starostnih pokojnin 484.492.

Povzeto po STA, foto: Freepik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media