Spomin na olimpijske igre v Sarajevu

15. februar 2024

 Od 8. do 19. februarja 1984 so v Sarajevu potekale 14. zimske olimpijske igre, ki so pomenile izjemno priznanje prvi socialistični državi, ki je na svojih tleh gostila olimpijske igre. V osrčju nekdanje Jugoslavije se je zbralo 1272 športnikov iz 49 držav, olimpijske igre v Sarajevu ostajajo v spominih mnogih udeležencev kot najuspešnejše do tedaj ter zaznamovane s toplino in posebno naklonjenostjo prebivalcev Sarajeva in vseh, ki so skrbeli za brezhiben potek tega izjemnega dogodka. Ta je prinesel najlepše darilo državi organizatorici, srebrno medaljo Jureta Franka v veleslalomu. 14. februarja je minilo 40 let od tega, za jugoslovansko in slovensko smučanje zgodovinskega dogodka.

V Muzeju novejše in sodobne zgodovine v Ljubljani so v sodelovanju z Muzejem športa ob 40. obletnici zimskih olimpijskih iger pripravili spominsko razstavo, ki bo na ogled do začetka maja. Prinaša vpogled v tiste s čustvi in ponosom nabite čase, ki smo jim v mnogočem zaznamovali tudi Slovenci. Poleg množice anonimnih ljudi, brez katerih prireditve ne bi bilo, in Jureta Franka, naj omenimo še Jožeta Trobca, avtorja legendarnega Vučka, maskote olimpijskih iger. Meta Hočevar je pripravila scenografijo otvoritvene slovesnosti na stadionu na Koševu, Bojan Križaj je zaprisego povedal v slovenskem jeziku, celjska tovarna Toper je poskrbela za oblačila hostes in spremljevalnega osebja.

Na razstavi je mogoče videti številne predmete tistega časa, ki so jih poklonili posamezniki. Če tudi vi doma hranite predmet ali fotografijo, ki obeležuje katere koli slovenske športne dosežke, bodo v muzeju športa veseli, če se jim oglasite. Pišite na e-naslov: info@muzejsporta.si ali pokličite na telefonsko številko: 01 431 83 40.

Na fotografiji: Otvoritvena slovesnost ZOI Sarajevo 1984 (foto: Nino Mihalek, hrani Muzej športa)


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media