Ana Petrič je Slovenka leta 2023

1. marec 2024

 »Danes stojim na odru za vse svoje stanovalce, stanovalce v vseh domovih in vse njihove svojce, vse tiste, ki potrebujejo pomoč, in za vse svoje srčne sodelavce ter vse zaposlene v socialnem varstvu. Dokler bom imela zadnji kanček energije, bom opozarjala na stvari, ki jih je treba urediti, in kazala rešitve z zgledom, ne samo z besedami,« je med drugim dejala Ana Petrič, ko je po izboru bralcev revije Jana postala Slovenka leta 2023.

Magistrica socialnega dela s starejšimi dela že 19 let, začela je kot strežnica v domu starejših v Cerknici, se ves čas izobraževala in napredovala do mesta direktorice DEOS Centra starejših Notranje Gorice. Če jo opišemo zelo na kratko, je zavzeta zagovornica starejših, nenehno išče načine, kako bi jim polepšala vsakdan, spodbuja medgeneracijsko sodelovanje in se bori za boljše pogoje dela zaposlenih v domovih. Je pobudnica različnih projektov, v katerih poveže ljudi vseh generacij.  Stanovalcem skuša izpolnjevati želje in jim vlivati  čim več optimizma. »V medijih je preveč slabih objav glede starosti in razmer v domovih starejših občanov, medtem ko so dobre, pozitivne zgodbe običajno prezrte. To vzbuja v ljudeh strah in nezaupanje na zalogo. In je napačen način za reševanje težav, ki bi jih morali država in institucija, če se zgodi napaka, reševati takoj in na mestu,« je povedala v pogovoru za Vzajemnost pred tremi leti.

Na prireditvi so naslov častna Slovenka za vse čase podelili še eni zelo srčni gospe – Aniti Ogulin, dolgoletni humanitarki oziroma »instituciji upanja«, kot so jo poimenovali.

Foto: Janez Platiše


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media