Dunaj v podporo prebivalkam 

4. marec 2024

Na Dunaju se danes začenja prvi teden žensk, v sklopu katerega se bo do 8. marca zvrstilo več kot 100 brezplačnih dogodkov po vsem mestu. Na ta način mesto izraža svojo zavezanost k spodbujanju enakosti in podpori ženskam.

Dogodki so zelo raznoliki, od delavnic, tematskih sprehodov po mestu, plesnih tečajev do filmskih projekcij in predavanj. Na delavnicah bodo denimo dekleta lahko spoznale različne poklice in se seznanile s podjetništvom, izvedele bodo marsikaj koristnega o pomembnost zdravja pred lepotnimi ideali ter o zdravi samozavesti, izvajali bodo bralne krožke in telesne vadbe za različne starosti, rokodelske delavnice, predavanja o duševnem zdravju, o pravicah žensk, pa tudi o nasilju nad starejšimi ženskami, v domovih starejših bodo pripravili družabne klepete ... Na ogled bo razstava z naslovom »Menjava perspektive«, v kateri se razstavljavke preizprašujejo, kako se njihova osebna zgodovina prekriva z uradno mestno zgodovino. Na mednarodni dan žena pa bo mestna hiša odprla svoja vrata  obiskovalcem in jih povabila na lov za zakladom ter večerni koncert Mire Lu Kovacs, priljubljene glasbenice, ki je večkrat nastopila tudi v Ljubljani.

Teden žensk je eden od projektov, ki se je razvil iz raziskave »Dunaj po njenih željah«, v kateri je leta 2022 približno 15.500 Dunajčank odgovarjalo na vprašanja o tem, kaj pogrešajo in kaj lahko mesto stori zanje. Odgovori so pokazali, da želijo predvsem več časa, prostora in priložnosti. Do danes so izvedli že nekaj ukrepov, med njimi so brezplačni higienski izdelki za ženske iz ranljivejših skupin, ustanovitev prvega samostojnega Centra za zdravje žensk, serija dogodkov, namenjena dekletom, ki jih zanimajo tehnološki poklici in številni drugi.

Pobudnica prvega dunajskega tedna žensk je podžupanja in mestna ministrica za ženska vprašanja Kathrin Gaál, foto: Stadt Wien/Martin VOTAVA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media