Med nami je največ Marij in An

8. marec 2024

Bralkam čestitamo ob 8. marcu, mednarodnem dnevu žena.

Ob tej priložnosti pa poglejmo še nekaj statističnih podatkov o ženskah in njihovem položaju v družbi. Po podatkih statističnega urada je v Sloveniji lani prebivalo skoraj 1.054.000 žensk, kar je 49,8 odstotka vseh prebivalcev. Njihova povprečna starost je bila 45,4 leta. Pri nas ženske v povprečju živijo skoraj osem let dlje kot moški, med stoletniki pa je bilo konec lanskega leta kar 311 žensk in le 60 moških. Najpogostejša ženska imena so Marija, Ana, Maja, Irena in Mojca.

Med delovno aktivnimi prebivalci je bilo zadnjem četrtletju lanskega leta 45,3 odstotka žensk, ki pa v povprečju zaslužijo 6,1 odstotka manj kot moški, so še ugotovili statistiki. Tudi pokojnine žensk so nižje od moških. V lanskem letu se je starostno upokojilo - z najmanj 40 leti delovne dobe - 81 odstotkov žensk in 76,9 odstotka moških, pri tem pa so imeli moški za 6,1 odstotek višjo pokojnino od ženske. Res pa je, da po podatkih Zpiza ženske v povprečju prejemajo pokojnino 25 let in 11 mesecev, moški pa le 17 let in 10 mesecev.

Enaka obravnava le na papirju?

Ob mednarodnem dnevu žensk Zagovornik načela enakosti opozarja, da morajo biti enaka obravnava in enake možnosti biti zagotovljene vsem. Tako določa že ustava, dodatno pa tudi zakon o varstvu pred diskriminacijo, je zapisal v sporočilu za javnost. Ob tem pa se sprašuje, ali »ni čudno, da je moških in žensk v Sloveniji približno enako, pa je v parlamentu le 35 poslank od 90 poslancev, v 21-članski vladi le sedem ministric in v 212 občinah le 29 županj? V upravah največjih slovenskih delniških družb je le 27 odstotkov žensk, v nadzornih odborih teh podjetij pa le 30 odstotkov žensk? Ali ni čudno, da je več žensk z visokošolsko izobrazbo kot moških, pa je delež zaposlenih s skrajšanim delovnim časom pri delovno aktivnih ženskah enkrat višji kot pri delovno aktivnih moških? V poklicih, v katerih prevladujejo ženske, kot so zdravstveno in socialno varstvo, izobraževanje, finančne in zavarovalniške dejavnosti, pa je razlika v plačah med ženskami in moškimi tudi več kot 20 odstotkov v prid moškim?«

Ob tem je opozoril še na dejstvo, da »kar 44 odstotkov Evropejcev meni, da je najpomembnejša naloga žensk skrb za dom in družinske obveznosti. V Sloveniji 70 odstotkov vseh žensk vsak dan doma kuha in opravlja druga neplačana gospodinjska dela, medtem ko to vsak dan počne 30 odstotkov moških. Čeprav imamo morda vtis, da imajo ženske v Sloveniji že enake možnosti in so deležne enake obravnave kot moški, podatki kažejo čudno sliko. Kaj, ko bi jo spremenili?« poziva Zagovornik enakih možnosti. 

Varuh človekovih pravic Peter Svetina pa opozarja, da že pridobljene pravice žensk niso nekaj samoumevnega, zato si je treba zanje ves čas prizadevati in se zanje boriti. Kot je še zapisal v izjavi za javnost se še vedno krivičen in neenakopraven položaj žensk v svoji najslabši luči odraža na nedostojno nizkih pokojninah starejših žensk. Za zmanjševanje neenakosti na podlagi spola so po njegovih besedah potrebni številni ukrepi, z ozaveščanjem o pravicah žensk in enakosti spolov pa je treba začeti že v zgodnjem otroštvu ter nadaljevati v okviru vseživljenjskega učenja.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media