Varstvo podnebja je človekova pravica

10. april 2024

 Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je včeraj podalo prvo razsodbo, povezano z globalnim segrevanjem, in sicer na pobudo skupine starejših Švicark, ki se zavzemajo za varstvo podnebja ter  pravico do življenja zase in za svoje vnuke.

 Sodišče je ugotovilo, da je Švica kršila 8. člen evropske konvencije o človekovih pravicah, ki zagotavlja spoštovanje zasebnega in družinskega življenja, saj si ni v zadostni meri prizadevala za preprečevanje podnebnih sprememb. Odkrilo je  številne pomanjkljivosti v procesu vzpostavljanja ustreznega nacionalnega okvirja v boju proti podnebnim spremembam. Med drugim denimo Švica ni količinsko opredelila nacionalnih omejitev emisij toplogrednih plinov, poročanje nemške tiskovne agencije dpa povzema STA.

Tožbo je vložilo švicarsko združenje Podnebne seniorke (Klimasenniorinen), ki opozarja na napake švicarske vlade na področju boja proti podnebnim spremembam, ki bi lahko resno škodovale njihovemu zdravju. Združenje sestavlja okoli 2500 žensk, starih povprečno 73 let, ki že dlje časa trdijo, da so zaradi svoje starosti in spola še posebej občutljive na vse pogostejše vročinske valove. Trdijo, da se zaradi vse pogostejših in intenzivnejših vročinskih valov za  starejše prekomerno povečuje tveganje, da zbolijo ali prezgodaj umrejo. Poleg tega čutijo, da morajo ukrepati danes, da zaščitijo potomce pred veliko hujšimi posledicami. 

Sodišče je  Švici naložilo globo v višini 80.000 evrov, ki jo bo vlada v roku treh mesecev morala izplačati združenju.

Istočasno pa je evropsko sodišče zavrnilo tožbo mladih Portugalcev zaradi neizpolnjevanja podnebnih zavez proti 33 državam, tudi Sloveniji, z razlogom, da v evropski konvenciji o človekovih pravicah ni osnove za širjenje njegove jurisdikcije v zvezi s tem vprašanjem na države zunaj Portugalske.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media