Tudi po menopavzi redno na preglede

Dobro počutje | feb. '11

Ni malo žensk, ki po menopavzi opustijo redne ginekološke preglede, če nimajo nobenih izrazitih težav. A ženska mora skrbeti za svoje zdravje, še zlasti po menopavzi, pravi dr. Ksenija Šelih Martinec, specialistka ginekologije in porodništva, ki je svoje življenje posvetila kliniki za ginekologijo, osteoporozo in estetiko Kalliste v Domžalah.

 

Zakaj je menopavza tako pomemben mejnik v življenju ženske?

Jajčniki nehajo delovati, v telesu ženske ni več estrogena, menstruacij ni več. Že nekaj let pred izgubo menstruacije, v obdobju predmenopavze ženska lahko opazi spremembe. Pojavijo se motnje v menstrualnem ciklusu, sprva pogosteje, nato pa vse bolj poredko, občasno se pojavijo tudi močne menstruacije, ki potrebujejo zdravljenje. Počutje ponavadi spremljajo utrujenost, razdražljivost in občutljivost. Pogosto se pojavijo t. im. valunge - navali vročine, sprva ponoči in nato tudi podnevi. Zaradi upočasnjenega metabolizma se pogosto poveča telesna teža, izrazitejša postane trebušna debelost. Ti znaki postanejo izrazitejši po nastopu menopavze. Nekatere ženske imajo srečo in ne čutijo nobene spremembe, druge spet imajo zelo veliko težav. Predvsem pa je pomembno vedeti, da z menopavzo postane ženska bolj dovzetna in ogrožena za razvoj srčnožilnih bolezni, osteoporoze, sladkorne bolezni in nekaterih oblik raka.

Zelo pomembni so redni preventivni pregledi: ginekološki pregled z odvzemom PAP brisa, ultrazvok rodil, pregledi dojk, meritve mineralne gostote kosti, kontrola krvnega sladkorja in maščob v krvi, redne kontrole krvnega pritiska. V Sloveniji deluje tudi program za odkrivanje raka debelega črevesja, program SVIT. Vsaki, ki je povabljena, toplo priporočam, da se odzove vabilu.

Katere so najpogostejše ginekološke težave, ki jih imajo ženske po menopavzi?

Najpogostejše težave so z nastopom menopavze povezane z izgubo estrogena. V zgodnjem klimakteriju so bolj v ospredju težave, kot so navali vročine, težave s spanjem, utrujenost, razdražljivost, v kasnem klimakteriju pa srčnožilne bolezni, sladkorna bolezen, osteoporoza, težave zaradi suhe nožnice, uhajanje urina, pogosto se pojavi rak dojk, debelega črevesja in tudi maternice in jajčnikov ter rak pljuč.

 

Na katere težave ali znake bi morale biti ženske posebej pozorne in takoj obiskati ginekologa?

Ženska mora obiskati ginekologa, kadar se pojavi krvavitev iz nožnice, kadar zazna napetost v spodnjem delu trebuha, bolečine v križu in v spodnjem delu trebuha, kadar zatipa zatrdlino ali opazi spremembo na dojki.

 

Pogosti imajo starejše ženske težave z uhajanjem urina. Kaj predlagate? Kako pomembne so t.i. Keglove vaje?

Skrb za manjše težave, povezane z uhajanjem urina, se začne že v mladosti, še posebej pa po porodih. Keglove vaje so zelo pomembne, pa tudi vaje za trebuh in hrbet. Dobre mišice trebuha, hrbta in medeničnega dna ohranjajo dober položaj rodil in težav z uhajanjem urina je manj. Res pa je tudi, da telo ženske ni ustvarjeno za dvigovanje težkih bremen.

 

Kako lahko ženske rešijo težave s suho nožnico?

Suha nožnica nastane zaradi premalo estrogena in posledično tanjše stene nožnice ter izgube vlažnosti nožnice. Pogosto se pojavijo težave pri spolnih odnosih in včasih se prav zaradi tega ženska izogiba spolnemu odnosu. Kadar ima ženska te težave, je prav da se pogovori z ginekologom in najdeta rešitev. Vedno lahko dodajamo v nožnico estrogen, ženska lahko uporablja različne lubrikante.

 

Keglove vaje

Mišice medeničnega dna podpirajo mehur in črevo, pri ženskah tudi vagino in maternico. Če te mišice oslabijo (po porodu, po operaciji ali s staranjem), se lahko pojavi uhajanje urina (pri kihanju, kašljanju), razvijejo se lahko različne oblike inkontinence), hemeroidi, bolečina v križu, v hujših primerih tudi uhajanje blata.

Mišice medeničnega dna lahko okrepimo z rednimi vajami krčenja in sproščanja mišic, s t.i. Keglovimi vajami. Če boste vztrajno vadili najmanj šest tednov, boste ublažili ali preprečili uhajanje urina, hkrati pa povečali užitek pri spolnih odnosih, saj čvrste mišice zagotavljajo intenzivnejši orgazem.

Da stiskate prave mišice, se prepričajte tako, da med uriniranjem za trenutek zaustavite curek urina, ali pa vstavite prst v vagino in stisnite. Pri tem pazite, da so trebušne, stegenske in zadnjične mišice sproščene.

Kako in kdaj delati Keglove vaje?

Strokovnjaki priporočajo, da delate izmenično »kratke« in »daljše« vaje, a vedno s praznim mehurjem.

-Pokrčite mišice medeničnega dna za dve sekundi in jih popolnoma sprostite.

- Postopek ponovite vsaj desetkrat.

- Mišice stisnite in jih držite skrčene od pet do deset sekund, nato pa jih sprostite.

-Tudi ta postopek ponovite vsaj desetkrat.

Sklop vaj naredite najmanj trikrat na dan, čim pogosteje - tem bolje! Vaje lahko delate sede ali stoje, če ležite, med vadbo pokrčite noge.

Če med vajo začutite bolečine v trebuhu ali križu, potem delate narobe. Raje prenehajte, da težav ne bi še poslabšale, in vprašajte ginekologa za nasvet.

Keglove vaje vam bodo prišle v navado, če jih boste delali med vsakodnevnimi opravili: preden zjutraj vstanete iz postelje, med kuhanjem, likanjem, telefoniranjem, za računalnikom, med gledanjem televizije; pa tudi, kadar ste med ljudmi (med čakanjem v vrsti na banki, v avtobusu, na koncertu ...) saj nihče ne bo vedel, da vadite.

V lekarni je na voljo tudi preprost pripomoček (edukator), s katerim se lahko naučite pravilno stiskati mišice medeničnega dna.

Naj omenimo, da so Keglove vaje primerne tudi za moške, z njimi lahko preprečijo uhajanje urina, prezgodnjo ejakulacijo ali dosežejo močnejši orgazem.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media