Pravila tudi za urejanje grobov 

Prosti čas | okt. '16

Dobra zasnova groba, kjer se ponavljajo kvadrati in pravokotniki. S pravilno izbiro rastlin, trajnic in nižje rastočih ali plezavih grmovnic bi bila izvedba še boljša. Glede na barvo osnovnega kamna bi morali ostati v barvni lestvici rjavih odtenkov kamna (črno-bela kombinacija nagrobnika je prevelik kontrast).

Urejanje grobov ima dolgo tradicijo, ki pa je tudi geografsko, versko in kulturno pogojena. Nemalo pokopališč postavlja pravila glede rastlin, velikosti in barve nagrobnikov ter dodatkov, ki so lahko na posameznem grobu. Večinoma pa so osnovne mere grobov (enojni, dvojni in žarni) določene, barva kamna, v katerega bo grob oblečen, pa ne, zato lahko po slovenskih pokopališčih gledamo tudi v nebo vpijoče kombinacije barv kamnov in tudi kontrastnih zasaditev.

Morda najlepše ureditve pokopališč poznajo v skandinavskih deželah, kjer prevladujejo gozdna pokopališča, kakršno je v Novem mestu, za katerega sta projektanta prof. Dušan Ogrin in prof. dr. Davorin Gazvoda prejela tudi Plečnikovo nagrado.

 Smernice pri zasaditvah

Tudi pri urejanju grobov in izboru materialov, tako živih kot neživih, se trendi spreminjajo, vendar bistveno počasneje kot v floristiki. Zgledujemo se lahko po severnih deželah, predvsem nemških, kjer že vera narekuje drugačne ureditve, kot smo jih vajeni doma. Pomanjkanje časa in dolgi delavniki nas silijo v to, da grob zasadimo predvsem s trajnicami, nižje rastočimi grmovnicami in pritlikavimi drevesi. Razmerje glede na enoletnice naj bi tako bilo 70 proti 30, in sicer v prid trajnim nasadom, enoletnice pa naj bi vključevali le, če drugače res ne gre oziroma za sezonsko barvo. Poleg izbora primernih rastlin je pri urejanju grobov še cela paleta nepisanih pravil, ki jih je dobro upoštevati za lepši videz groba.

Eno takih pravil je zlati rez, ki pa ga pri žarnih grobovih težje upoštevamo. Nagrobna plošča naj ne bi bila višja od ene tretjine dolžine groba. Enako velja, da je grob lepši na pogled, če sta dve tretjini zasajeni, tretjina pa je namenjena svečam in svežemu cvetju ali aranžmajem.

Grob je zasejan s panešpljico (Cotoneaster horizontalis) z dodatkom strižene navadne tise (Taxus bacata) v zgornjem kotu.

Najlepše so zasaditve, kjer so ob vznožju nižje rastoče rastline, proti nagrobni plošči pa se počasi dvigajo (od strani si predstavljajte naraščajoč trikotnik). Nič pa ni narobe, če je grob zasajen samo parterno z nižjimi grmovnicami, kot je plezavi brin (Juniperus squamata blue carpet ali Juniperus squamata green carpet). Med rastline, ki se lepo pokrovno razraščajo in so primerne za zasaditev groba, spadata tudi navadni bršljan (Hedera helix) in panešpljica (Cotoneaster sp.). O zadnji pa se le pozanimajte, ali je nizka pritlehna sorta, saj je panešpljic cela paleta. Poleg omenjenih grmovnic so na grobu lepe tudi nekatere trave, kot je modrikasta bilnica (Festuca glauca) s svojo modro barvo, ki jo lahko dopolnite s povešavo cedro (Cedrus atlantica pendula). Imeparata (Imperata cylindrica red baron) je čudovita v rdečkastih zasaditvah v kombinaciji s panešpljico, ki ima jeseni obilo drobnih rdečih plodov. Vsekakor pa pod zasaditve v rdečih in oranžnih tonih ne spada oranžno-rdeč pasek, bolje je, da se v tem primeru odločite za bele prodnike ali lomljenec.

Meni najlepše urejeni grobovi, ki pa se v naših krajih redko pojavljajo, pa so ureditve v obliki skalnjaka, kjer so večje in manjše skale smiselno razporejene po grobnem polju, v podlagi je lomljenec v istih odtenkih, kot so skale, zasaditev pa je enostavna in minimalistična, in sicer z rastlinami, ki dobro prenašajo sušo in pripeko, kot so svišč (Getiana sp.), avrikelj (Primula sp.) in pritlikavo ruševje (Pinus mugo mugis ali Pinus mugo mops).

Tečaj o načrtovanju in oskrbovanju grobov

Biotehniški center Naklo občasno pripravlja tečaje in delavnice iz vrtnarstva in aranžiranja cvetja. Tako boste 10. oktobra ob 16. uri na praktičnih primerih izvedeli, kakšna so pravila načrtovanja grobov, katere kombinacije rastlin so primerne za posamezne lege in s kakšno ureditvijo boste imeli najmanj dela. Za več informacij in prijavo pišite na e-naslov: tecaji@bc-naklo.si ali pokličite na tel. št.: 04 27 72 120, 041 499 936, Peter Ribič.

Rock Finale, univ. dipl. inž. kraj. arh., BC Naklo


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media