Kako v poplavi informacij izbrati prave

Dobro počutje | nov. '16

Prim. Tatjana Erjavec, zdravnica internistka

Ob prvih težavah z zdravjem po navadi še ne poiščemo zdravnika, poskušamo si pomagati sami in takrat brskamo za nasveti. Pa tudi kadar smo pri zdravniku, nam ne uspe vedno zastaviti vseh vprašanj, saj so ambulante prepolne in zdravniki imajo vse manj časa za pogovor. Internet sicer ponuja veliko informacij, toda vse niso verodostojne. Vse večja je tudi ponudba zdravil, ki jih lahko izdajajo v lekarnah in specializiranih prodajalnah brez recepta, toda tudi ta zdravila in prehranska dopolnila, ki so marketinško močno podprta, niso brez stranskih učinkov in pasti. Da bi bralcem pomagali do pravih zdravstvenih informacij, naslednji mesec uvajamo novo telefonsko svetovanje, ki ga bo enkrat na mesec, in sicer ob ponedeljkih popoldne med 16. in 18. uro, imela prim. Tatjana Erjavec, zdravnica internistka, ki že 37 let dela na Univerzitetnem inštitutu za rehabilitacijo Soča.

Prim. Tatjana Erjavec dela na inštitutu že od vsega začetka, tu je ostala, ker ji je všeč, da bolnika obravnavajo kot celoto — z vsemi zdravstvenimi in drugimi težavami. Srečuje se z bolniki po možganski kapi in z drugimi nevrološkimi obolenji, po amputacijah udov, poškodbah ali z zapleti kroničnih težav z gibali. Skoraj vsi ti bolniki so starejši in imajo različne sočasne bolezni srca, pljuč in dejavnike tveganja za srčno-žilna obolenja. Njeno delo je urejanje zdravljenja z zdravili in ugotavljanje telesne zmogljivosti za varno izvajanje programov rehabilitacije, da pri tem ne bi dodatno trpelo njihovo zdravje. »Naše vodilo je, da skušamo vse bolnike čim prej spraviti iz postelje in jim z učenjem preostalih zmožnosti ter predpisom pripomočkov zagotovimo čim kakovostnejše življenje tudi po odpustu iz naše ustanove,« razloži in doda, da jih zelo spodbujajo k izvajanju naučenih vaj in zdravemu načinu življenja tudi naprej.

Spodbuja jih tudi v Združenju bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo (po kapi), kjer sodeluje že 20 let, zadnje leto je tudi podpredsednica. Združenje deluje že 26 let, sedež ima v Ljubljani, po vsej Sloveniji pa je 19 klubov. Združuje bolnike, svojce in strokovnjake, ki skrbijo za druženje ter medsebojno izmenjavo izkušenj in informacij. 29. oktobra, ko je dan boja proti možganski kapi, bodo z raznimi akcijami opozarjali tudi druge ljudi na to nevarno bolezen. »Sodelovanje v združenju mi je v veselje, vedno znova občudujem ljudi, kaj vse zmorejo. Veliko jih šele po bolezni odkrije svoje prej skrite talente,« pove.

Zdravi tudi v ambulanti Pro bono

Kot prostovoljka pa skoraj od ustanovitve zdravi tudi v ambulanti Pro bono v Ljubljani, ki je namenjena osebam brez zdravstvenega zavarovanja. Delo z ljudmi na robu življenjskega dna, razočaranimi nad krivicami, ki so se jim zgodile, ji daje posebne izkušnje. Odkrit pogovor in pridobitev zaupanja bolnikov do zdravljenja, s tem da je na razpolago malo diagnostičnih možnosti, sta ključnega pomena. Največ so ji v pomoč dolgoletne izkušnje. »Rada opravljam svoj poklic – moje delo je moj konjiček, veselje in plačilo,« pravi prim. Tatjana Erjavec.

Dolgoletne izkušnje ji bodo v pomoč tudi pri telefonskem svetovanju našim bralcem. »Na podlagi podatkov, ki jih bom dobila po telefonu, bom poskušala ločiti zrnje od plev in bralcem svetovati, kako naprej. Po telefonu jih sicer ne bom mogla pozdraviti, jih bom pa poskušala pravilno usmeriti. Opozarjala jih bom tudi na zdrav način življenja, pomen gibanja in zdrave prehrane pri zdravljenju kroničnih bolezni. »Ne želim ocenjevati ali kritizirati dela drugih, ampak osvetliti kakšen kamenček v mozaiku zdravljenja posameznika,« je poudarila pred prvim svetovanjem na zdravstvenem telefonu Vzajemnosti, ki ga bo imela že ta ponedeljek.

Za bralce Vzajemnosti še zdravniški nasveti

Za bralce Vzajemnosti odpiramo novo brezplačno svetovanje o zdravstvenih težavah. Enkrat mesečno bo nanje odgovarjala naša sodelavka prim. Tatjana Erjavec, zdravnica internistka, ki sicer dela na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča v Ljubljani. Prvo svetovanje bo imela v ponedeljek, 7. novembra, med 16. in 18. uro. Pokličete jo lahko na naš svetovalni telefon (01 530 78 53) in se z njo pogovorite o zdravstvenih težavah, ki vas pestijo. V vsaki številki bomo objavili tudi njen nasvet, ki bo zanimiv za širši krog bralcev.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media