Z dvojno močjo proti staranju

Dobro počutje | apr. '17

Koencim Q 10 (CoQ10) je maščobna molekula, ki je v naravi zelo razširjena, saj nastaja v vsaki živi celici. Znanstveniki so ugotovili, da ima pomembno vlogo pri proizvodnji energije (ATP) v celičnih energijskih tovarnah (mitohondrijih). S procesom, ki ga uravnava koencim Q 10, nastaja skoraj vsa celična energija. Kot močan antioksidant nas varuje tudi pred škodljivimi prostimi radikali. Skoraj bi lahko rekli, da deluje dvojno proti staranju.

Raziskovalci so molekulo koencim še najbolj vzeli pod drobnogled kot obetavno pomočnico za izboljšanje delovanja srca in ožilja ter zmanjševanja bolezenskih znakov nekaterih srčnih bolezni, predvsem srčnega popuščanja. Poleg tega jo povezujejo z ugodnimi učinki na možgane, hitrost gibanja semenčic, migrene, učinke ima pravzaprav povsod po telesu.

Iz oksidirane oblike (ubikinon) se v telesu nenehno pretvarja v reducirano (ubikinol), ki deluje kot močan antioksidant. Sodeluje na primer pri preprečevanju oksidacije lipoproteinov in nastajanju škodljivega holesterola, kot kaže, pa ima še druge zaščitne učinke na srce in ožilje, saj po zadnjih dognanjih deluje proti škodljivemu dogajanju v žilnih stenah (endotelijska disfunkcija).

Možnost uporabe koencima Q 10 kot pomoč pri zdravljenju je preučevalo kar nekaj raziskav, med drugim tudi manjša raziskava na kliničnem oddelku za žilne bolezni Interne klinike UKC Ljubljana. Raziskovalce je zanimalo, ali lahko CoQ10 prispeva k zmanjševanju mišične bolečine, o katerih poroča desetina bolnikov, ki se zdravijo z zdravili za znižanje holesterola – statini. Vključili so 50 bolnikov z mišičnimi bolečinami in polovica jih je mesec dni prejemala dvakrat po 50 mg koencima (druga polovica je za primerjavo prejemala le placebo). Bolezenski znaki so se izboljšali pri treh četrtinah bolnikov z blago do zmerno mišično bolečino, ki so jemali CoQ10. Bolniki so poročali o bolečini, manjši približno za tretjino.

 Zdravo telo ustvarja koencim Q 10 večinoma samo. Največ ga imamo v starosti od dvajset do trideset let, s starostjo začne počasi upadati. Njegovo proizvodnjo pa lahko zavirajo tudi prej omenjena zdravila – statini. Največ Q 10 najdemo v listnati zelenjavi temno zelene barve, kot sta brokoli in špinača, nekaj ga je tudi v oreščkih, mesu in ribah. V manjših količinah je prisoten skoraj v vseh živilih. Če pa naše telo ne dobi dovolj Q 10 iz hrane, ga lahko zaužijemo tudi v kapsularni obliki.

U. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media