Poskrbimo za dobro spanje

Prosti čas | nov. '17

Za dobro spanje sicer ni najpomembnejša samo postelja, a je od nje odvisno veliko. Primerno ležišče gotovo vpliva na to, kako spočiti se zbudimo, in ne sme biti vzrok za jutranje bolečine v sklepih. A kaj je dobra postelja? Na kaj pazimo, ko med množico ležišč in vzmetnic izbiramo nekaj novega? Verjetno se za novo ležišče odločamo zaradi dotrajanosti ali spremenjenih potreb.

Kje so že tisti časi, ko so namesto vzmetnic služile platnene vreče, polnjene z raznimi materiali, ki so bili pri roki in poceni: slama, listje, morska trava, žima ... Mnogo kasneje so bile ročno izdelane vzmetnice iz več delov, spodnjega v lesenem okviru z vzmetmi in polnili ter zgornjega mehkega dela. Vzmetnica je bila velik strošek, zato jo je marsikdo imel vse življenje. Danes pa je ponudba na trgu res velika, pravzaprav prevelika, da bi se lahko na hitro odločili za menjavo vzmetnice, čeprav približno vemo, kaj želimo in kaj nas pri sedanjem ležišču moti. Stare vzmetnice izgubijo obliko, niso več čvrste in higienične. Obenem pa imamo lahko zdravstvene težave, ki jih neprimerna vzmetnica še poslabša. Nakup kakovostne vzmetnice, ki ne bo spremenila oblike in jo bomo lahko imeli kar nekaj let, je dovolj velik strošek. Zato pred nakupom dobro razmislimo in primerjamo ponudbo. Preizkusimo vzmetnice v trgovini, najbolje večkrat.

Letvenik je pomemben del postelje, saj skrbi za primerno posedanje ležišča in tudi zračenje.

Postelja naj bo višja

Poglejmo nekaj pomembnih dejavnikov, ki vplivajo na dobro spanje. Postelja za starejšo osebo mora biti dovolj visoka, da vstajanje in sedanje na posteljo nista težavni, kar hitro ugotovimo pri prenizkih posteljah, še posebej če je ležišče skoraj na tleh. Postelja je lahko dovolj visoka z izbiro višjega posteljnega ohišja ali kadar gre za sestavljeno ležišče iz več vzmetnic. Včasih lahko obdržimo ohišje stare postelje, morda lahko mizar izdela podstavek za zvišanje, kupimo pa novo vzmetnico. Na trgu so tudi posteljni okvirji, ki imajo spodaj predale in je tako celotno ležišče dejansko višje. Tako pridobimo prostor za shranjevanje, vendar ima taka rešitev tudi pomanjkljivosti. K postelji s spodnjimi predali, ki segajo do tal, težko pristopimo in jo postiljamo. Postelja naj bo na nogah ali pa naj bo spodnji rob okvirja umaknjen navznoter, da lahko stopimo zraven. Na mestu je tudi pomislek, da se takrat, ko so pod vzmetnico predali, ta ne zrači primerno.

 Da bi bilo ležišče višje, je spodaj tudi priročni predal za shranjevanje. Kaj pa zračenje in postiljanje? (salon Lesnina)

Zakonska postelja ima lahko eno ali dve vzmetnici. Mnogokrat vztrajamo pri eni vzmetnici. Ali je to res smiselno? Naj naštejemo nekaj argumentov za dve ločeni vzmetnici. Zakonsko posteljo uporabljata dve različno težki osebi, ki morata imeti različno trdi vzmetnici. Tudi letvenik pod vzmetnico je temu primerno različno nastavljen. Če eden izmed partnerjev zboli, lahko rjuhe menjamo samo na eni strani postelje. Preoblačenje dveh ožjih vzmetnic je gotovo lažje od preoblačenja širše.

V pomoč so tudi nadvložki 

Kaj pa sama sestava vzmetnice, kako jo izberemo? Kar nekaj let je že minilo, odkar so k nam prišle prve vzmetnice iz penaste gume, ki niso imele niti vzmetenja niti raznih notranjih slojev iz kokosovih, bombažnih ali volnenih kosmov. Te vzmetnice so verjetno najbolj pozdravili alergiki, saj v njih ni alergenov in se pršice ne morejo tako namnožiti kot v klasičnih vzmetnicah. Z leti je kakovost vzmetnic iz gume in pene močno napredovala. Različno trde pene omogočajo tako imenovano consko ležišče, kjer je vzdolž vzmetnice zaradi različno težkih delov telesa različno stisljiva pena. Vključene so tudi različne vrste vzmeti, različno mehki dodatni sloji in podobno. Tudi za tiste, ki še vedno prisegajo na dobro staro vzmeteno ležišče iz dveh vzmetnic, so nastale naprednejše in izpopolnjene vzmetnice, narejene iz kombinacije naravnih materialov in pen ali samo iz različno trdih pen.

Med posteljne dodatke, ki jih uporabljamo, štejemo nadvložke različnih debelin in trdote, ki jih položimo na vzmetnico. Z njimi ležišče mehčamo, zaščitimo, dvignemo. Tako imenovana spodnja rjuha je zelo tanka napenjalna rjuha, s katero zaščitimo vzmetnico. Čeznjo damo običajno rjuho. Za potrebe bolnikov so lahko pod rjuhami še nepremočljive podloge, napihljive blazine proti preležaninam in podobno.

Preizkusite novo vzmetnico 

Središče vzmetnice z vzmetmi, obdanimi s peno (Meblo)

Na trgu so tudi postelje, kjer je mogoče ležišče z električnim upravljanjem dvigovati ali pa ga ročno premaknemo v določen položaj, kjer ostane. Take postelje so bolj namenjene udobju kot pa bolniku. Za bolnika mora biti postelja dovolj dvignjena od tal, da je mogoča nega z obeh strani, obenem pa mora biti ležišče brez raznih dekorativnih tekstilnih oblog.

Predvsem ne kupujte vzmetnice po spletu, ne da bi jo prej dobro preizkusili v trgovini. Lezite in se udobno namestite v položaj, v katerem običajno spite, obračajte se, skratka vzemite si čas. Naj vam prodajalec predlaga nekaj modelov, ki ustrezajo vašim željam. Pomembno je, da tudi poveste, kakšne težave imate (na primer boleč križ). Pri izbiri vzmetnice najbrž tudi ni nepomembno, ali jo boste imeli v neogrevani spalnici ali zelo toplem stanovanju. Potrebe po toploti so drugačne, v hladnem prostoru dodajamo nadvložke. Zapiranje vzmetnice v posteljno ohišje, ki stoji na tleh in se torej spodaj ne zrači, ni najboljše, ker se v ležišču nabira vlaga, ki ne more izhlapeti v celoti. Zrak naj kroži tudi na spodnji strani. K novi vzmetnici spada tudi primerna blazina. Ne bodite varčni pri blazini in si kupite dve, če imate radi višje vzglavje. Nekateri prisegajo na oblikovane blazine iz trde ali spominske pene.

Vzmetnico kupujemo običajno večkrat kot posteljni okvir, morda pa imamo tapecirano posteljo in zamenjamo vse skupaj. Strošek za kakovostno vzmetnico ni tako majhen, zato je prav, da si vzamemo čas za nakup. Kupovanje poceni vzmetnice je sicer rešitev za nekaj mesecev, a kaj hitro se pokaže, kako povezani sta cena in kakovost.

Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. inž. arh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media