Kje se začne mobilnost?

april '22

Stanovalci Jakčeve v Novem mestu že uporabljajo dvigalo.

Kako bi odgovorili na vprašanje, kje se začne mobilnost? Odgovor je nesporen: pri izhodu iz stanovanja vsakega posameznika v večstanovanjski hiši ali v veliki zasebni hiši s stopnicami. Šele potem je cesta …« Ali se ne zdi tako tudi vam?

Sindikat upokojencev Slovenije je že leta 2019 opozoril na potrebo po vgradnji dvigal v starejše večstanovanjske hiše. To bi v pomembnem delu rešilo pomanjkanje prostora v domovih starejših občanov, saj bi starejši lahko dlje ostajali v domačem okolju. Stavb, v katere naj bi vgradili dvigala, naj bi bilo po informacijah sindikata v državi več kot enajst tisoč. Na pobudo pokojnega župana Občine Velenje je prišlo do spremembe stanovanjskega zakona, tako da je namesto stoodstotnega soglasja zdaj za tak poseg treba pridobiti 75-odstotno soglasje lastnikov stanovanj, kar je vsekakor dobrodošlo. Kaj več od tega se ni zgodilo.

Kot svetnica se v svetu Mestne občine Novo mesto med drugim ukvarjam tudi z reševanjem te problematike. S pobudo za začetek reševanja sem se obrnila na mestno občino in Službo Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Po mojem prepričanju bi morali pridobiti evropska sredstva za namene celovite prenove stavb. Pogledati bi bilo treba direktivi 95/16/EC (prenovljena) in 2006/42/ES, ki opredeljujeta tehnične, kakovostne in varnostne pogoje glede strojev in naprav, ki se proizvajajo in vgrajujejo.

Pri tem je pomembna obrazložitev Evropske komisije o pomenu dvigal za starajočo se družbo. Na svoji spletni strani tudi pojasnjuje, kaj opredeljuje direktiva pod pojmom »nova dvigala«. To naj bi bila dvigala, ki se vgrajujejo v nove stavbe, dvigala, ki se vgrajujejo v obstoječe stavbe, in dvigala, ki nadomeščajo obstoječa dvigala v obstoječih zidovih. Znan je poskus Hrvaške za pridobitev evropskih sredstev, ki menda ni uspel, uspelo pa je Litvi. In zakaj ni uspelo nam? Ker tudi poskusili nismo.

Verjela sem, da se bo pristojna služba Vlade RS potrudila v okviru projekta NextGenerationEU. Žal se tudi to ni zgodilo, čeprav je Mestna občina Novo mesto dojela velikost problema in se je tudi ona obrnila na pristojno ministrstvo. Poleg tega je v proračunu za leto 2022 načrtovala 20.000 evrov za pomoč pri odpravi arhitektonskih ovir.

Resen pristop k reševanju problema z relativno nizkim stroškom države in lokalne skupnosti bi pripomogel k zmanjšanju pritiskov na domove in bi povečal zadovoljstvo velikega števila starejših, invalidov in tudi mladih. Že predpostavka, da je v vsaki od 11.000 stavb samo ena oseba, ki potrebuje dvigalo, pove vse.

Dvigalo je vgrajeno

Pomoč občine bi bila vsekakor zelo dobrodošla, saj je financiranje takega projekta resen zalogaj za posameznike. Dodatno težavo predstavlja dejstvo, da starejši ne moremo najeti kredita, eden izmed pogojev je namreč ustrezna starost (kredit naj bi bil poplačan do 75. leta starosti). Zaradi tega ga starejši pač ne moremo najeti, in to ne glede na lastništvo nepremičnine. Ali mogoče to diši po diskriminaciji?

Etažni lastniki v večstanovanjskem bloku na Jakčevi ulici 20 v Novem mestu smo ne glede na nerazumevanje in nezainteresiranost države dosegli veliko zmago. Že do zdaj smo veliko postorili skupaj in tudi tokrat se nam je uspelo poenotiti, da bomo odpravili napako, ali bolje rečeno, izigravanje zakonodaje, ki je dovoljevala, da leta 1974 v stavbo s šestimi etažami ni bilo vgrajeno dvigalo. Očitno takrat nihče ni pomislil na staranje prebivalcev, na gibalno ovirane niti na mlade mamice, ki gre z otrokom v naročju in nekaj vrečkami v rokah proti stanovanju v šestem nadstropju. Dosegli smo stoodstotno soglasje lastnikov, zato smo lahko najeli kredit na rezervni sklad. Naj omenim, da smo našli samo eno banko, ki je to možnost dovoljevala. Pri tem nam je zagotavljal čvrsto oporo upravnik stavbe Rudar Senovo. Poravnali smo obveznost, odplačevanje pa bo seveda trajalo. Pomembno pa je, da imamo v bloku dvigalo. Gradbeno dovoljenje za vgradnjo dvigala je bilo izdano oktobra 2020, uporabno dovoljenje pa nam je Upravna enota Novo mesto izdala 27. januarja letos. V stavbi imamo starejše in mlajše stanovalce, zdrave in žal tudi bolne. Zadnji so se pridobitve najbolj razveselili, saj je njihova mobilnost v »štartu« zagotovljena. Otroška vozička pred vrati stanovanja v zadnjem nadstropju govorita sama zase.

Tako smo tudi etažni lastniki Jakčeve 20 pripomogli k manjšemu pritisku na čakalno vrsto v domu starejših občanov, mamicam pa olajšali dostop do njihovega doma.

Ana Bilbija, fotografija: J. D.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media