Za vsakogar nekaj

april '23

Pravo vrednost človek nosi v sebi.
Tisto, ki je požar ne zogleni,
vrednost ne odpihne,
potres ne načne
in družba ne odvzame. 
Tisto, ki je vedno z njim, kamor koli gre.                                                                                                      Iz knjige CAMINO avtorice Petre Škarja

Vsepovsod smo izzvani, marsikje izpostavljeni, vabljeni, pričakovani. Tudi če nismo nagovorjeni neposredno in osebno, se nas vse okoli nas na neki način dotakne. Poslušamo, gledamo, beremo ... in že smo del tega, kar se dogaja. Komentiramo, premišljujemo, ugibamo ... Ali je vse res, morda je le delno res, kaj celo izmišljeno?

Naslov naj bi povedal veliko ali vsebino vsaj resnično nakazal. Pa je to res? Odmevni naslovi namreč močno vabijo k branju. Na poti po mestu reklamni plakati za tiskane medije dobesedno »prelivajo« kri. Beremo o umorih, posilstvih, povsod pa so »najmanj« hudo pretepeni. Vse polno škandalov. Resničnih ali tudi namišljenih? Naučite se presojati, pa čeprav na lastnih napakah. Te namreč na samem začetku (še) niso tako usodne. Ko pa začnemo premočno verjeti, nas pogosto zaboli tudi duša in v nas se naseli žalost.

Kako pa je na spletu? Ali se zdi, da »polovičke« govorijo resnico? Brala sem: Vplivnica (s priimkom in imenom) ima »novega«. Ker je že dolgo samska, je bilo seveda vprašanje, koga le. Odgovor: psa. Počutiš se nasmoljenega, in to ne zadnjič. Ko bereš, da je nekdo »na robu obupa«, presenečeno ugotoviš, da si je mladenka zlomila le noht ... In že spet si rečeš, kakšen naslov in kako banalna vsebina. Pa naslov: XY neusmiljeno joče ... In resnica: ker se ji je ponesrečila sladica, s katero je želela presenetiti ljubega.

Tako nas dan za dnem vabijo snovalci vsebin. Počasi jim celo prenehaš slediti in besedil sploh ne bereš več. Le še nujne. Temu pravimo: selekcija. A za tako odločitev je pomembna tudi »kilometrina«.

Pa jo imajo mladi in najstarejši?

Žal ne ali vsaj premalo, prav zato tako radi »nasedajo«. Čudežnim ozdravitvam s kremico ali kapsulami, obraz v nekaj tednih povsem brez gub, telo »čisto« od zunaj in znotraj, covida od nikoder. V časih, ko nekateri tako težko pridejo do zdravnika, je to pravi balzam. Le še jasnovidka, ki napove, da ste vstopili v čudežno obdobje in prihaja sreča brez meja. Vse vas bo nehalo boleti ... Jemljite to zdravorazumsko in vsaj s kančkom previdnosti.

Svet je namreč poln prevar, obljub o večni sreči ... Zvezdniki v naše domove »vstopajo« v glamurju, opremljajo stanovanja in hiše, vredne na milijone, slavni se v sijaju pregrešno dragih oblačil sprehajajo po rdečih preprogah. Ko spremenijo pričesko, jih vidi ves svet, ko na novo obiščejo lepotnega kirurga, ni gubic ne podbradkov, ko gre njihov malček v vrtec ali šolo, je podoben velikemu princu ali princeski.

A beremo tudi, ko nekdo od njih za vedno zaspi zaradi mamil, alkohola ali doze pomirjeval, ko petdeseta lepotna operacija iznakazi na začetku lep obrazek, ko ona ali on priča proti bivšemu ali bivši zaradi grdega nasilja, ko množice s transparenti pred tujim sodiščem vzklikajo, zaprite pedofila, ko razkrijejo vladarjevo tretjo nezakonsko hčer, ko se pojavi tista, ki mu je pri šestnajstih vzela nedolžnost ... in še in še bi lahko naštevali.

Seveda pa brez vsega tega danes niti ne gre.

Tudi politika zna biti umazana in grda, ljudje ji vse manj verjamejo. Zato ne čudi, da tako radi iščemo zasilne izhode. Če nas osrečujejo, tudi prav. Če nas žalostijo, ne brskajmo več po spletu in se raje potopimo v dobro knjigo, lep film, prijazen klepet, tek ali drug šport.

Prav za vsakogar obstaja nekaj lepega in koristnega.  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media