V dnevnih centrih tudi o solidarnosti in prilagajanju

10. november 2015

Gospe so predstavile delovanje vseh šestih dnevnih centrov aktivnost za starejše v Ljubljani. 

V začetku novembra pred desetimi leti je v Ljubljani na Povšetovi 20 odprl svoja vrata prvi Dnevni center aktivnosti za starejše (DCA). Danes jih v mestu uspešno deluje že šest (še na Puhovi 6, Gosposvetski 4, Tržaški cesti 37, Kunaverjevi 6 - 8 in na Rudniku Pot k ribniku 3a), po napovedih ljubljanskega župana Zorana Jankoviča, ki je tej obliki druženja starejših zelo naklonjen, pa bo spomladi zaživel že sedmi, tokrat v Zalogu. Pobudnik ustanovitve dnevnega centra za starejše je bil Marjan Sedmak, predsednik Mestne zveze upokojencev, ki je tudi predsednik AGE platform Europe. Včeraj so na posebni prireditvi ob desetletnici delovanja teh centrov v Festivalni dvorani v Ljubljani prikazali nekaj utrinkov iz dejavnosti centrov, razstavili pa so tudi izdelke, ki tam nastajajo.

Marjan Sedmak je poudaril, da se zadnjih dvajset let prizadevajo, da bi starejši živeli zdravo tudi v visoki starosti, zato jim je potrebno ponuditi oporo in jih spodbuditi, da se bodo družili in bili aktivni. Dnevni centri so kamenček v mozaiku k novemu pristopu do starejših, ki pa jih ne bi bilo brez podpore občine in ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kot tudi ne brez številnih prostovoljcev. Vodja programov DCA Katja Krivec pa je poudarila, da vidi vlogo dnevnih centrov tudi širše – na nevsiljiv način se učijo tudi solidarnosti, prilagajanja in druženja različnih generacij.

V dnevnih centrih dajejo še posebno pozornost medgeneracijskemu sodelovanju, zelo so veseli sodelovanja z vrtci, osnovnimi in srednjimi šolami, tako od vsega začetka sodelujejo z Mladinskim domom Malči Beličeve. Njihovi varovanci so nastopili tudi na prireditvi in poželi buren aplavz. Zapel je tudi Pevski zbor Livada pod vodstvom Angelce Pust, ki deluje v Dnevnem centru na Tržaški. Predstavili so vsak center posebej, svoje delo pa so razgrnili tudi prostovoljci, ki se jih je do sedaj zvrstilo že okrog dvesto. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž

Oglejte si tudi

Razigrano, pisano in veselo
29. september 2023

Starejši niso breme družbe
28. september 2023

Nova predsednica Zdusa je postala Zdenka Jan
19. junij 2023 Po dveh mandatih vodenja...

Ko se prijatelji spet srečajo …
2. junij 2023 Spomini z jesenskega srečanja...

Pokazali so bogastvo ustvarjanja po društvih
26. maj 2023 Včeraj so se na Gospodarskem...

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media