Odločno proti kajenju 

16. februar 2017

Tudi elektronske cigare vsebujejo zdravju škodljive snovi.

Državni zbor je včeraj z veliko večino sprejel zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Zakon ureja oglaševanje, promocijo in sponzoriranje tobaka in z njim povezanih izdelkov, regulira njihovo prodajo vključno z uvedbo dovoljenj za prodajo teh izdelkov.

Zakon med drugim uvaja enotno embalažo cigaret in tobaka za zvijanje, na njej pa velika slikovno-besedilna zdravstvena opozorila; prepoved značilnih arom, ki olajšujejo začetek kajenja kot sta npr. vanilija in mentol; popolno prepoved oglaševanja, razstavljanja in promocije tobaka in z njim povezanih izdelkov ter  uvedbo dovoljenje za njihovo prodajo; strožje ukrepe za preprečevanje ponarejanja in nezakonite trgovine s tobačnimi izdelki (identifikacijska oznaka in varnostni element na embalaži tobačnih izdelkov), prepoved uporabe in prikazovanja tobaka in tobačnih izdelkov v okviru televizijskih vsebin ter javnih nastopov, namenjenih mlajšim od 18 let ter izenačitev obravnave elektronskih cigaret z ostalimi tobačnimi izdelki.

Kajenje kot javnozdravstveni problem 

Tudi s pomočjo novega zakona naj bi razbremenili tako zdravstvo kot gospodarstvo in do leta 2025 zmanjšali potrošnjo tobačnih izdelkov za 30 odstotkov, kar je tudi cilj globalne strategije Svetovne zdravstvene organizacije za preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni. Kot so zapisali na ministrstvu za zdravje, Slovenija sledi zgledu držav, ki stremijo k družbi brez tobaka, v kateri bo delež kadilcev pod 5 odstotki. Zdaj namreč v Sloveniji 3.600 oseb na leto umre zaradi bolezni, povezanih s kajenjem. V starostni skupini od 60 do 69 let pripisujejo kar četrtino vseh smrti zaradi tobaka. Veliko breme za posameznika, gospodarstvo in zdravstveni sistem pa predstavljajo tudi bolezni in z njimi povezane posledice, ki jih povzroča kajenje.

Opustitev kajenja koristi zdravju v kateremkoli obdobju življenja. Kadilci, ki želijo opustiti kajenje, dobijo ustrezne nasvete v najbližjem zdravstvenovzgojnem centru (v zdravstvenih domovih), za obisk ne potrebujejo napotnice osebnega zdravnika. Lahko izbirajo med skupinskim in individualnim svetovanjem za opuščanje kajenja.  Tistim, ki želijo opustiti kajenje ali potrebujejo pomoč pri vzdrževanju abstinence, je na voljo tudi svetovalni telefon: 080 27 77 . Klic je brezplačen, telefonska številka pa deluje vsak delovnik med 17. in 20. uro. 

Na svetovalnem telefonu uporabniki dobijo informacije o škodljivostih kajenja, prednostih ne-kajenja, metodah opuščanja kajenja, ki so v Sloveniji na voljo, kam se obrniti po pomoč, informacije o tem, kako opustiti kajenje ter podporo v času opuščanja kajenja in vzdrževanja abstinence.

Foto: NIJZ


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media