Upokojevanje pri 63 letih otežuje poslovanje nemških podjetij

6. marec 2017

Raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo kaže, da upokojevanje pri 63 letih starosti že vpliva na poslovanje večine nemških podjetij, ki se posledično soočajo s pomanjkanjem kadra. V pokoj odhajajo predvsem visoko kvalificirani delavci, ki jih je težje nadomestiti.

V raziskavi je 52 odstotkov vključenih podjetij navedlo, da so se nekateri njihovi zaposleni že upokojili pri 63 letih starosti. Upokojevanje najbolj občutijo podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo (62 odstotkov), precej pa tudi v distribuciji (53 odstotkov) in storitvenih dejavnostih (44 odstotkov). Dodatnih 12 odstotkov vseh podjetij je navedlo, da imajo zaposlene, ki bodo 63 let dopolnili v prihodnjih dveh letih.

Med delavci, upokojenimi pri 63 letih, je bilo 64 odstotkov visoko kvalificiranih, 59 odstotkov pa povprečno kvalificiranih. Precej manj je bilo nižje kvalificiranih delavcev (15 odstotkov) in menedžerskega kadra (14 odstotkov).

65 odstotkov podjetij je navedlo, da je imelo pri popolnjevanju delovnih mest težave. Najpogosteje so se pojavile v storitvenem sektorju in proizvodnji. Podjetja z do 250 zaposlenimi so težje našla nove primerno kvalificirane sodelavce.

Skoraj vsa podjetja imajo med svojimi zaposlenimi posameznike, stare najmanj 55 let. Je pa med anketiranimi podjetji le 43 odstotkov takšnih, ki so sprožila pobude za ohranitev zaposlenih tudi po dopolnjenem 63. letu starosti. Pobude so med drugim vključevale fleksibilen delovni čas, promocijo zdravja na delovnem mestu ter dodatna izobraževanja in usposabljanja.

Besedilo in fotografija: Jožica Dorniž, STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media