Policija preverja vožnjo pod vplivom alkohola

5. junij 2017

 Ministrstvo za zdravje in policija danes začenjata prvi del akcije 0,0 šofer, ki bo potekala vse do nedelje. V tem času bodo policisti preverjali vožnjo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi.

V času akcije bodo policisti izvajali tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb zakona o omejevanju porabe alkohola. Tako bodo preverjali, kje oziroma v katerih gostinskih lokalih so vozniki, nadzirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč, ki so jim izmerili višjo koncentracijo alkohola, uživali alkoholne pijače.

 Namen akcije je osveščati o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjševati število prometnih nesreč, povezanih z alkoholom in drogami. 

Alkohol še vedno ostaja eden najpogostejših dejavnikov najhujših prometnih nesreč, v zadnjih letih pa narašča tudi delež drog v prometu, ki enako pomembno povečujejo tveganje, so sporočili z javne agencije za varnost prometa. Ponovno se je povečal delež umrlih v prometnih nesrečah zaradi alkoholiziranosti povzročitelja. Število alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom je v letu 2016 znašalo 32,8 odstotka, zaradi alkohola v prometu je umrlo 41 oseb, hudo telesno poškodovanih pa je bilo 175 oseb.

Alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na sposobnosti mišljenja in zaznavanja, kar posledično vpliva na sposobnost vožnje in varnega sodelovanja v prometu. Pojavijo se težave pri zaznavanju rdeče barve in oddaljenosti, tunelski vid, podcenjevanje tveganja, manjša kontrola vedenja in podaljšanje reakcijskega časa, kar pomembno vpliva na varno vedenje in ustrezno reagiranje predvsem v kritičnih situacijah.

Vozniki pogosto menijo, da lahko alkoholiziranost zmanjšajo z nekaterimi triki, kot so na primer svež zrak, telesna aktivnost, spanje, žvečilke in mastna hrana. Na agenciji opozarjajo, da ti ukrepi ne vplivajo na alkoholiziranost, upočasni se samo prehajanje alkohola v kri, sama predelava alkohola pa je približno enako hitra.

Poostren nadzor bo potekal v več evropskih državah hkrati. Akcijo bodo ponovili še novembra in decembra.

Povzeto po STA

Komentiraj članek

Komentiranje je na voljo naročnikom. Za komentiranje članka se prosim prijavite tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.

© 2017 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media