Bodite pozorni na znake kapi

10. maj 2021

Maj je tudi mesec osveščanja o srčno-žilnih boleznih, ko strokovnjaki opozarjajo na arterijsko hipertenzijo (previsok krvni tlak), srčno popuščanje ter možgansko kap. V Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije do 4. junija opravljajo brezplačne meritve in posvete.

Visok krvni tlak,  to je tlak, ki je višji od 140 in/ali 90 mmHg,  povzroči strukturne spremembe žil, ki vodijo v okvare organov (možgani, srce, oči, ledvica,…).

Možganska kap je tretji najpogostejši vzrok smrti pri nas, vsak dan zabeležimo več kot deset novih primerov. Med njimi so vedno pogosteje mlajši ljudje. Možganska kap nastane, ker je zaradi  nezadostne oskrbe možganov s krvjo, oziroma s kisikom, ki ga dobijo prek krvi,  njihovo delovanje moteno za več kot 24 ur. Ker je krvni obtok v možganih moten zaradi zamašitve žile ali krvavitve, to povzroči smrt celic v tistem delu možganov.

Pri možganski kapi je izredno pomembno hitro ukrepanje, saj lahko pusti hude posledice oziroma povzroči smrt, več kot polovica bolnikov pa potrebuje pomoč pri izvajanju najbolj osnovnih aktivnosti. Pomembno je, da znamo prepoznati znake in v najkrajšem času pokličemo na številko 112.

Najbolj preprosto in zanesljivo prepoznamo znake kapi s pomočjo besede GROM:

G – govor (prizadet govor);

R – roka (delna ali popolna ohromelost ene roke);

O – obraz (povešen ustni kot  – asimetrija obraza);

M – minuta (takoj pokliči številko 112)

Srčno popuščanje je edina bolezen srca in ožilja, katere pogostnost v zadnjem času narašča. Kljub temu, da je neozdravljivo, lahko ob zgodnji diagnozi in ustreznem zdravljenju napredovanje bolezni upočasnimo in jo imamo pod nadzorom.

Na srčno popuščanje lahko posumimo ob naslednjih znakih:

- Občutek težkega dihanja med aktivnostjo ali celo v mirovanju. Zaradi težkega dihanja ponoči se pojavi potreba po dvignjenem vzglavju.

- Otečeni gležnji, noge ali trebuh, ki so čez dan pogosto bolj opazni. Ko se ti simptomi poslabšajo, bolniki zaradi bolečin težje hodijo.

- Utrujenost in izčrpanost, zaradi katere se lahko bolniki počutijo preutrujene ali prešibke, da bi lahko opravljali vsakodnevna opravila4-6 ali se odpravili na sprehode in obiske.

V Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije oziroma v njihovi  Posvetovalnici za srce na Dalmatinovi 10 v Ljubljani lahko vse do 4. junija opravite preventivni pregled in se pogovorili o znakih srčnega popuščanja ali možganske kapi, ter o njuni preventivi in zdravljenju. Skupaj s strokovnim posvetom vam bodo brezplačno izmerili krvni tlak, srčni utrip, saturacijo in EKG ter dali vso ustrezno literaturo.

Obvezno je naročanje preko e-pošte posvetovalnicazasrce@siol.net oz. preko telefona 01 234 75 55 (ponedeljek in petek med 8.30 in 9. ter sreda med 14. in 14.45).  Več informacij najdete na spletni strani društva.  https://zasrce.si/


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media