Pravica posameznika je omejena s pravico drugega

10. december 2021

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ob dnevu človekovih pravic, 10. decembru, poudaril, da je nesebična zaščita dostojanstva sočloveka naša dolžnost. Čas je, da delujemo razumsko in poskrbimo, da bodo pravice in svoboščine, ki smo jih zaradi epidemije primorani začasno omejevati, na enaki ali še višji ravni, kot so bile pred njo, je dejal.

Prepričan je, da so človekove pravice in temeljne svoboščine v teh časih izpostavljene bolj kot kadarkoli prej. "V Sloveniji smo na temeljih, ki jih predstavlja skrb za dostojanstvo človeka, dosežene pravice kot izjemno dediščino narodov zapisali v ustavo in druge akte, zanje skrbeli, jih krepili in razvijali. Z razmahom pandemije, ki je poglobila stiske mnogih, povečala neenakost in zbudila nestrpnost ter povečala nezaupanje med nami, pa smo prišli do točke, ko se moramo vprašati, ali si dovolj in iskreno prizadevamo za zaščito dostojanstva slehernika," je zapisal varuh.

Ob letošnjem dnevu človekovih pravic želi zato poudariti pomen osebne odgovornosti. Spomnil je, da je pravica posameznika vedno omejena s pravico drugega, prav tako naša svoboda. In v obdobju zaostrenih pandemičnih razmer, ko se soočamo z grožnjo zloma zdravstvenega sistema in smo soočeni s podatki, da je več ljudi umrlo, kot se jih je rodilo, bi morali ukrepati odločneje, vsak na svojem področju delovanja, začenši na državnem vrhu, ki mora po njegovih besedah vedno ravnati tako, da služi kot zgled. "Bolj kot egoistično iskanje najbolj ustrezne poti ali odgovorov zase, bi morali na prvo mesto postavljati vse tiste med nami, ki so v tem trenutku najbolj ranljivi," je poudaril Svetina in dodal, da je nesebična zaščita dostojanstva sočloveka naša dolžnost in pot, ki jo moramo izbrati, če želimo kot družba okrevati.

K temu pa lahko po njegovem mnenju prispeva vsak, in sicer s cepljenjem, testiranjem, omejevanjem družbenih stikov, spoštljivo komunikacijo, nenapadanjem drugače mislečih, konstruktivno in argumentirano razpravo, s spoštovanjem pravnega reda, upoštevanjem odločitev sodne veje oblasti, spoštovanjem številnih načel, upoštevanjem stroke, mnenj neodvisnih institucij itd. "Tudi tako namreč spoštujemo dostojanstvo sočloveka," je menil Svetina.

Dotaknil se je tudi pravil, ki veljajo v družbi. "Pandemija je varnost dojemanja sveta zamajala, s tem pa posegla tudi v duševno, ne zgolj fizično zdravje. Družbena pravila so v novih okoliščinah postavljena na preizkušnje, zato je še posebej pomembno, da se spoštuje odločitve tistih organov, ki presojajo, katera pravila v družbi naj veljajo, da bo dostojanstvo slehernika spoštovano, njegove pravice in temeljne svoboščine pa uresničevane," je v poslanici zapisal Peter Svetina in poudaril tudi pomen dialoga in trajnostno naravnanost družbe. "Tako kot mora za zdrav organizem dobro delovati njegov imunski sistem, je zdrava lahko le tista družba, v kateri dobro deluje njen imunski sistem - to so aktivna civilna družba, neodvisne nadzorne institucije, svobodni in neodvisni mediji, avtonomni akademski svet in drugi aktivni členi družbe," je zapisal Svetina.

In da bi si po pandemiji v celoti opomogli, da bi se ponovno povezali in okrepili vrednote, ki nas oblikujejo kot ljudi, moramo po njegovih besedah na prvo mesto ponovno postaviti sočutje, človečnost in strpnost.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media