Do večjega vključevanja invalidov v družbo le s sodelovanjem

1. december 2023

 Pred mednarodnim dnem invalidov, ki bo 3. decembra,  tako varuh človekovih pravic Peter Svetina kot minister Luka Mesec poudarjata, da je za učinkovitejše urejanje invalidske problematike in večje vključevanje invalidov v družbo nujno okrepiti sodelovanje med vladnimi ustanovami, resornimi ministrstvi in invalidskimi organizacijami.

"Samo s sodelovanjem je mogoče dosegati napredek, ki temelji na načelih trajnosti in ki omogoča blagostanje prav vsem njenim članom," meni Peter Svetina. Država si je sicer z akcijskim načrtom do leta 2030 postavila nekatere cilje, na katere jo vztrajno opozarja tudi Varuh, kot so deinstitucionalizacija, oblikovanje ukrepov za odstranjevanje ovir za polnopravno udeležbo invalidov in ukrepi proti njihovi diskriminaciji. Ampak uresničevanje pravic po njegovem mnenju  poteka prepočasi. 

Tudi na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se zavedajo, da je medsebojno sodelovanje nujno za uresničevanje trajnostnega razvoja s področja invalidske politike. Za vključujoče življenjsko okolje in vključujočo trajnostno družbo morajo torej sodelovati vlada, civilna družba, zasebni sektor, strokovnjaki in invalidske organizacije ter invalidi, je v poslanici zapisal minister Luka Mesec. 

Trajnostni razvoj je zasnova razvoja človeške družbe, ki izraža spoštovanje do drugih, drugačnosti in različnosti, vendar pa morajo vsi imeti enake možnosti, da vsak v družbi lahko zadovoljuje vse svoje potrebe, ne da bi pri tem ogrožal možnosti za rast in razvoj prihodnjih generacij ter ob tem upoštevati gospodarsko, družbeno-socialno, okoljsko področje in področja dostopnosti,  

Za uresničevanje implementacije Konvencije in ciljev trajnostnega razvoja ni dovolj le priprava zakonov in nacionalnih predpisov ter drugih splošnih določb, temveč je potrebno upoštevati načelo medsebojnega sodelovanja vseh deležnikov v družbi, ter soustvarjati naprednejšo in boljšo družbo, ki bo vsem omogočila enako participacijo v družbi na vseh področjih življenja, je še opozoril Mesec .


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media