Spletne prevare prodajalcev iz tretjih držav

9. april 2024

 Tržni inšpektorat RS potrošnikom priporoča več previdnosti pri nakupu na spletu. Zaznavajo namreč povečano število spletnih prevar prodajalcev iz tretjih držav.

Velikokrat se potrošniki na podlagi spletnih oglasov v slovenskem jeziku (pogosto na družbenih omrežjih) odločijo za nakup izdelka v spletni trgovini, ki ga nato ne prejmejo. Ali pa se odločijo za plačilo ob dostavi, ki jo opravi izvajalec poštnih storitev, in ob prejemu pošiljke ugotovijo, da izdelek ne ustreza naročenemu in oglaševanemu (je napačen, cenen, pokvarjen ipd.), nato pa se še izkaže, da gre za neznanega prodajalca iz tretjih držav. Na tržnem inšpektoratu opozarjajo, da v teh primerih ne morejo ukrepati, saj nimajo pooblastil. Po drugi strani pa ima potrošnik, ki blago kupi pri slovenskem prodajalcu oziroma prodajalcih iz držav EU, pravico vrniti blago, kupljeno na spletu, v 14 dneh od dostave, pravico do zavrnitve, v primeru neskladnosti pa lahko dve leti po nakupu zahteva popravilo, zamenjavo, sorazmerno vračilo kupnine ali odstopi od pogodbe.

Ni vse slovensko

Nekatere spletne strani imajo poleg blagovne znamke tudi napis »slovenija«, »slovenia« oz. »ljubljana«. S tem ustvarjajo vtis, da gre za slovenskega distributerja za znano znamko in zato zaupanja vrednega trgovca. Bodite previdni, lažne spletne trgovine so vse zasnovane po istem kopitu; izdelki znanih blagovnih znamk so na voljo po izjemno nizkih cenah, dostava je brezplačna po celem svetu, vsi artikli so na zalogi, ni pa nobenih podatkov o podjetju, ki stoji za trgovino.
Vendar pa goljufi ne morejo ponarediti podatkov o registrirani domeni.  Na spletni strani  whois.domaintools.com preverite domeno in ugotovite, ali so domene lažnih spletnih trgovin morda zakupljene pred nekaj meseci ali tedni.

Foto: Varni na internetu.si


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media